Pierniczki czekoladowe Mamy

Pierniczki czekoladowe autorstwa Mamy, które pojawiły się u nas w tym roku na Święta. Ja również wykorzystałam poniższy przepis do moich pierniczków (pokażę je wkrótce), ale nie dodałam kakao. Obie wersje były bardzo smaczne i bardzo kruche, mimo, że receptura nie zawiera zbyt wiele masła. Przez to ciasto wychodzi dość twarde, niewygodne do wałkowania, więc wygodniej jest zrobić dość grube pierniczki.

Pierniczki czekoladowe Mamy
Pierniczki czekoladowe Mamy.
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/3 słoika naturalnego lub sztucznego miodu (1/3 z 370 g)
  • 500 g mąki
  • 130 g cukru
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka amoniaku (lub 3/4 łyżeczki sody)
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 torebka przyprawy piernikowej
  • 35 g kakao
  • 2 jajka
  • do ozdobienia: lukier i kolorowa posypka

Roztop masło z miodem i odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier i pozostałe suche składniki: sodę, amoniak, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i kakao. Dokładnie wymieszaj. Wbij jajko, a następnie ostrożnie wlej roztopione masło z miodem. Zagnieć gładkie ciasto.

Partiami rozwałkowuj ciasto. Wykrawaj pierniczki czekoladowe. Umieszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz kilka do kilkunastu minut  w 180 st. c (Mama piecze 10 minut).

Gotowe i przestudzone pierniczki czekoladowe udekoruj lukrem i kolorową posypką.

Wersja z grudnia 2020:

  • 125 g margaryny
  • 120 g miodu
  • 500 g mąki
  • 130 g cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • do ozdobienia: lukier (białko, cukier puder, barwnik) i kolorowa posypka

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*