Pierniczki czekoladowe autorstwa Mamy, które pojawiły się u nas w tym roku na Święta. Ja również wykorzystałam poniższy przepis do moich pierniczków (pokażę je wkrótce), ale nie dodałam kakao. Obie wersje były bardzo smaczne i bardzo kruche, mimo, że receptura nie zawiera zbyt wiele masła. Przez to ciasto wychodzi dość twarde, niewygodne do wałkowania, więc wygodniej jest zrobić dość grube pierniczki.

- 125 g masła lub margaryny
- 1/3 słoika naturalnego lub sztucznego miodu (1/3 z 370 g)
- 500 g mąki
- 130 g cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka amoniaku (lub 3/4 łyżeczki sody)
- 1 łyżeczka proszku
- 1 torebka przyprawy piernikowej
- 35 g kakao
- 2 jajka
- do ozdobienia: lukier i kolorowa posypka
Roztop masło z miodem i odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier i pozostałe suche składniki: sodę, amoniak, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i kakao. Dokładnie wymieszaj. Wbij jajko, a następnie ostrożnie wlej roztopione masło z miodem. Zagnieć gładkie ciasto.
Partiami rozwałkowuj ciasto. Wykrawaj pierniczki czekoladowe. Umieszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz kilka do kilkunastu minut w 180 st. c (Mama piecze 10 minut).
Gotowe i przestudzone pierniczki czekoladowe udekoruj lukrem i kolorową posypką.
Wersja z grudnia 2020:
- 125 g margaryny
- 120 g miodu
- 500 g mąki
- 130 g cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka przyprawy piernikowej
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- do ozdobienia: lukier (białko, cukier puder, barwnik) i kolorowa posypka
bardzo ładne!
pozdrawiam Cię Kasiu poświątecznie :]
Dziękuję!
[…] słodkieokazja:Smakowite prezentyetykiety:Boże NarodzenieDrukujPierniczki bardzo podobne do pierniczków czekoladowych, które piekła w tym roku na Święta Mama. Nie dodałam jednak do nich kakao i w większości […]
[…] świątecznych nie mogły odbyć się bez pierniczków. Zaproponowałam sprawdzony przepis na ekspresowe pierniczk czekoladowe, wycinane na kształt choinek lub gingerbread man’a (czy jest na to jakaś polska […]