Śledzie w oleju z cytryną

Śledzie w oleju z cytryną, czyli mamina nowość, która pojawiła się w tym roku na naszym świątecznym stole. Dla wielbicieli śledzi w bardzo łagodnym wydaniu (np. mojej Babci). Do namoczenia śledzi Mama wykorzystała swoją sztandarową zalewę, która świetnie sprawdza się m.in. w śledziach pod pierzynką.

Śledzie w oleju z cytryną
Śledzie w oleju z cytryną mojej Mamy.
  • 5 filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • olej rzepakowy

Składniki zalewy:

  • 1.5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 2.5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli

Śledzie umieść na 3h w zalewie powstałej z połączenia wymienionych wyżej składników. Cebulę pokrój w pióra i przelej wrzątkiem na sitku. Cytrynę pokrój w plastry. Filety śledziowe po wymoczeniu również pokrój, na ok. 2 cm kawałki. Układaj na przemian śledzie, cebulę i cytrynę w słoiku, zalewając składniki olejem, tak by były dokładnie przykryte.

4 komentarzy

  1. Zapraszamy do akcji „Zrównoważona ryba na święta” i do wzięcia udziału w naszym konkursie na rybę z zielonej listy 🙂 Ten przepis doskonale wpisuje się w założenia. Na zgłoszenia czekamy do sylwestra. Do wygrania gadżety kuchenne od WWF. Warto!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*