Szybka patelnia Qing Liu

Danie przygotowanie na potrzeby SKK przez koleżankę Sebastiana. Bardzo szybkie i całkiem smaczne. Jak dla mnie mało azjatyckie, ze względu na użytą polską Maggi, ale Chinka uznała, że tak jest ok.

  • 200 g mięsa mielonego (u nas drobiowo-wieprzowe)
  • 150 g mrożonego groszku
  • 150 g kukurydzy
  • 1 marchewka
  • oliwa z oliwek, świeży imbir, ząbek czosnku, kawałek pora, sól, pieprz, sos sojowy lub Maggi (Qing Liu wybrała biedronkową przyprawę Culineo)

Rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojony imbir, czosnek i por. Smaż do lekkiego zbrązowienia. Dodaj mięso i sos sojowy lub Maggi. Dokładnie wymieszaj by mięso równo się podsmażyło. Dodaj marchewkę i smaż kolejne 2-3 minuty. Na końcu dodaj rozmrożony groszek i kukurydzę. Dopraw pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i ewentualnie solą (ale uważaj bo sos sojowy jest bardzo słony).

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>