Owoce leśne pod miodową kruszonką

Kolejne wydanie ekstra-szybkiego deseru pt. owoce pod kruszonką (crumble, crisp). Dziś w wersji z mrożonymi owocami leśnymi oraz miodową kruszonką. Pyszna, ciepła przekąska na zimowy dzień. Robiłam ją w wersji z ciastem miodowym (część użyłam do tarty z budyniem, bananami i orzechami brazylijskimi), do którego wmieszałam na samym końcu musli, a także w wersji bardziej typowego crumble – miodowej kruszonki.

Owoce leśne pod miodową kruszonką

Owoce:

  • np. mrożona mieszanka owoców leśnych

Owoce pod kruszonką z ciasta miodowego i musli:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • musli tradycyjne

Z wszystkich podanych składników, z wyjątkiem musli zagnieć ciasto. Na koniec wmieszaj musli. Posyp okruchami ciasta owoce umieszczone w kokilkach. Zapiekaj kilkanaście minut w 180 st. C, do zrumienienia.

Owoce pod kruszonką miodową z migdałami:

  • 175 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu

Z podanych składników zagnieć kruszonkę. Posyp kruszonką owoce umieszczone w kokilkach. Zapiekaj kilkanaście minut w 180 st. C, do zrumienienia.

Owoce leśne pod miodową kruszonką

Owoce leśne pod miodową kruszonką

Polecam też inne owoce pod kruszonką:

Śliwki i Michałki pod kakaową kruszonką

 

 

 

 

Jabłka pod kokosową kruszonką

 

 

 

 

Crumble z jabłkami i szałwią

 

 

 

 

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>