Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty to niby prosta, znana wszystkim zupa, ale dla mnie stanowiła pewne wyzwanie. Przede wszystkim zmierzyłam się z nią po raz pierwszy. I chciałam zrobić ją jak najbardziej light. Czyli wywar z żadnych tłustych mięs typu wędzonka czy żeberka nie wchodził w grę. A to akurat te, które dają charakterystyczny smak kapuśniaka. Wędzonej soli nie miałam pod ręką, wędzonej papryki również. Postanowiłam zatem do chudego wywaru drobiowego dodać dobrej jakości, mięsną, mocno wędzoną kiełbasę. Pomogłam sobie też kostką bulionową. I chyba dałam radę! Zupa smakowała wybornie, a jednocześnie była lekka – nie pływały okropne oka tłuszczu i kawałki boczku czy innych niedietetycznych wyrobów. Mój kapuśniak zawdzięcza swój rewelacyjny smak również domowej roboty kapuście, którą otrzymaliśmy od Mamy Marka. Super była!

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty.
  • 3 małe udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 mały kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • ok. 5 ziaren ziela angielskiego
  • ok. 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 3/4 słoika kapusty kiszonej
  • 4 ziemniaki
  • 2 kostki bulionowe (użyłam cielęce Winiary, ale bulion na żeberkach też byłby super)
  • ok. 2-3 łyżeczki suszonego majeranku
  • ok. 1 łyżeczka pieprzu czarnego czosnkowego
  • 1 dobrej jakości (czyli z mięsa, a nie tłuszczu) wędzona kiełbasa

Opłucz kurczaka, a warzywa obierz i umyj. Umieść w garnku, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień na minimalny. Gotuj ok.  1 godziny. Przelej wywar przez sito. Do czystego bulionu dodaj kiszoną kapustę. Gotuj do miękkości, ok. 20 minut. W tym samym czasie ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki. Koniecznie w osobnym garnku, gdyż w środowisku kwaśnym, jaki tworzy kapusta, nie zmiękną (za niskie pH na rozłożenie pektyn w ścianach komórkowych).

Ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokrój na plasterki. Z ugotowanych udek usuń skórę, kości i inne niejadalne elementy. Dodaj mięso oraz wszystkie warzywa do garnka z kapustą (gdy będzie dostatecznie miękka). Dopraw do smaku kostką bulionową, majerankiem i pieprzem czosnkowym. Na koniec dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gotuj jeszcze ok. 5-10 minut.

Teoretycznie kapuśniak jest w tym momencie gotowy i możesz go podawać. Najlepszy będzie jednak na drugi czy trzeci dzień, gdy smaki „się przegryzą”.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>