Babeczki z owocami pigwowca z nalewki

Przy okazji ostatniej wizyty u Rodziców, wypatrzyłam w kuchni owoce pigwowca z nalewki. Mama zabrała się jakiś czas temu za domową produkcję nalewek i całkiem jej to wychodzi ;) Ostatnie jej dzieło to właśnie nalewka z pigwowca (pyszne), z której nasączone alkoholem owoce postanowiłam jakoś wykorzystać. Ponieważ otrzymałam „zamówienie” na muffinki/babeczki, nie musiałam się szczególnie głowić. Trochę zmodyfikowałam przepis na pomarańczowe babeczki – pieguski i tak oto otrzymałam te bardzo wilgotne i aromatyczne babeczki. W strukturze były nieco cięższe i bardziej mokre niż pierwowzory. Ale równie smaczne.

Babeczki-z-pigwą-z-nalewki-1
  • 120 g masła
  • 1 niepełna szklanka (175 g) cukru Demerara (175 g)
  • 2 jajka
  • 1.5 szklanki (175 g) mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 100 g owoców pigwowca z nalewki
  • 100 g kropelek czekoladowych

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodawaj jajka i dalej ucieraj. Następnie dodawaj na przemian mąkę wymieszaną solę, z proszkiem do pieczenia i sodą oraz jogurt i sok z pomarańczy. Na koniec wmieszaj drobno pokrojoną pigwę z nalewki i kropelki czekoladowe. Przełóż ciasto do metalowej formy do muffinów (dobrze wysmarowanej masłem) lub foremek silikonowych. Piecz ok. 20 min w 170°C, termoobiegiem.

Babeczki-z-pigwą-z-nalewki

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>