Roladki z indyka z rokpolem w szynce serrano i sosie serowym

Dziś danie, które musiałam zanotować ponieważ zostało pozytywnie przyjęte przez oboje moich rodziców! Bardzo smaczne roladki z indyka, z dodatkiem sera pleśniowego, zawinięte w długodojrzewającą szynkę (użyłam serrano, ale parmeńska lub szwarcwaldzka też będzie idealna), a następnie zapieczone w sosie serowym. Podawałam je z pieczonymi kostkami ziemniaków i plasterkami marchewki w ziołach prowansalskich, ostrej papryce i granulowanej cebulce. Połączenie niezwykle udane, aczkolwiek wersję z ryżem też śmiało polecam!

Roladki z indyka z rokpolem w szynce serrano i sosie serowym

  • 6 medalionów z piersi indyka
  • 60 g sera z niebieską pleśnią
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 6 plastrów szynki serrano
  • 180 ml śmietanki kremówki
  • 120 ml wody
  • 1 Pomysł na… roladki schabowe w sosie serowym Winiary

Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem. Na środku umieść kawałek sera pleśniowego. Zawiń w roladkę i zepnij szpikulcami do rolad. Chwilę obsmaż (tylko z wierzchu, by „zamknąć” mięso) na mocno rozgrzanym oleju. Owiń roladki z indyka szynką serrano i umieść w naczyniu do zapiekania.

Wymieszaj śmietankę z wodą i Pomysłem na… roladki schabowe w sosie serowym. Doprowadź do wrzenia (nie gotuj). Zdejmij z ognia i zalej roladki z indyka.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C (z termoobiegiem) i zapiekaj ok. 20-30 minut.

3 komentarzy

    • Cieszę się bardzo :) Zdjęcie powstało w 3 minuty bo po prostu sfotografowałam to co postawiłam na stół w kuchni, u Rodziców :) Nie było czasu na stylizację i ustawianie światła ;)

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>