Dziś danie, które musiałam zanotować ponieważ zostało pozytywnie przyjęte przez oboje moich rodziców! Bardzo smaczne roladki z indyka, z dodatkiem sera pleśniowego, zawinięte w długodojrzewającą szynkę (użyłam serrano, ale parmeńska lub szwarcwaldzka też będzie idealna), a następnie zapieczone w sosie serowym. Podawałam je z pieczonymi kostkami ziemniaków i plasterkami marchewki w ziołach prowansalskich, ostrej papryce i granulowanej cebulce. Połączenie niezwykle udane, aczkolwiek wersję z ryżem też śmiało polecam!
- 6 medalionów z piersi indyka
- 60 g sera z niebieską pleśnią
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 6 plastrów szynki serrano
- 180 ml śmietanki kremówki
- 120 ml wody
- 1 Pomysł na… roladki schabowe w sosie serowym Winiary
Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem. Na środku umieść kawałek sera pleśniowego. Zawiń w roladkę i zepnij szpikulcami do rolad. Chwilę obsmaż (tylko z wierzchu, by „zamknąć” mięso) na mocno rozgrzanym oleju. Owiń roladki z indyka szynką serrano i umieść w naczyniu do zapiekania.
Wymieszaj śmietankę z wodą i Pomysłem na… roladki schabowe w sosie serowym. Doprowadź do wrzenia (nie gotuj). Zdejmij z ognia i zalej roladki z indyka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C (z termoobiegiem) i zapiekaj ok. 20-30 minut.
pyszne!
pysznie wygląda:)
Cieszę się bardzo 🙂 Zdjęcie powstało w 3 minuty bo po prostu sfotografowałam to co postawiłam na stół w kuchni, u Rodziców 🙂 Nie było czasu na stylizację i ustawianie światła 😉