Polędwica wieprzowa w marynacie pomidorowej + mac&cheese z Rubinem

Bardzo prosta, pieczona polędwica, w marynacie do której po raz pierwszy dodałam przecier pomidorowy. Jego lekko słodki smak bardzo dobrze komponował się z ziołami i chili. Mięsko podawałam ze świderkową wersją słynnego amerykańskiego macaroni and cheese. Więcej o historii tego specjału możecie przeczytać w tym artykule na portalu Marthy Steward. Moja dzisiejsza wersja nie była zapiekana, a tzw. „stove-top”, czyli przyrządzana w garnku, znacznie szybsza. Zamiast tradycyjnego cheddara użyłam pyszny, polski długodojrzewający Rubin. Danie doprawiłam tylko solą i pieprzem, ponieważ nie chciałam niczym maskować unikalnego smaku sera. Jednak stosując mniej aromatyczny ser, np. goudę, można dodać odrobinę czosnku lub ziół. Absolutnie nie polecam musztardy Dijon i sosu Worcester – testowałam. Makaron z serem dobrze łączył się natomiast z rukolą, którą wmieszałam już na talerzu.

Polędwica wieprzowa w marynacie-pomidorowej i mac&cheese 1

Polędwica wieprzowa w marynacie pomidorowej:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól i świeżo mielony pieprz

Mac&cheese z Rubinem

  • 200 g makaronu świderki (choć powinny być kolanka)
  • 1 łyżka jasnej mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • sól i czarny pieprz
  • ew. odrobina warzywnej przyprawy uniwersalnej
  • 100-150 g sera Rubin

Do podania:

  • świeża rukola lub pietruszka

Polędwica wieprzowa w marynacie pomidorowej: Polędwiczkę umyj i wytrybuj. Pokrój w dużą kostkę. Umieść kawałki mięsa w misce. Dodaj olej, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, bez soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 1 godzinę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj. Umieść kostki wieprzowiny w rękawie do pieczenia. Mogą być w nim luźno zamknięte lub nabite na patyczki do szaszłyków. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Mac&cheese z Rubinem: Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Umieść w rondlu mąkę oraz mleko. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając (najlepiej trzepaczką), by nie otworzyły się grudki. Dopraw do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie również (dosłownie) odrobiną przyprawy uniwersalnej. Wmieszaj starty ser Rubin.

Mac&cheese podawaj z pieczoną polędwicą na poduszce z rukoli, którą możesz wymieszać z makaronem, chwilę przed zjedzeniem. Opcja z pietruszką również jest bardzo smaczna, aczkolwiek opcjonalna.

Polędwica wieprzowa w marynacie-pomidorowej i mac&cheese

5 komentarzy

  1. Przepis super. Bardzo fajna alternatywa dla ziemniaków i dobry pomysł na polędwiczki. Jedyne co mi się nie sprawdziło, to czas pieczenia polędwiczek. Po 20 minutach są lekko surowa, więc rozciąłem rękaw i dopiekam dalej. Zobaczymy co z tego będzie 🙂

    PS. Zamiast gałki muszkatołowej dodałem do sosu gałązkę rozmarynu. Pięknie pachnie i zyskuje zmysłowy smak. Polecam.

    • Bardzo się cieszę, że zainspirował Cię ten przepis. Dziękuję też za wskazówkę z rozmarynem 🙂
      Czas pieczenia jest bardzo mocno zależny od piekarnika, dlatego trzeba po prostu zawsze pilnować dania. Moje polędwiczki zrobiły się bardzo szybko. Może przede wszystkim dlatego, że były po prostu pocięte na małe kawałki.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*