Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro to danie, które poznałam kilka lat temu w Stanach, gdzie przyrządziłam je wspólnie z koleżanką o włoskich korzeniach. Z cieszących się w tam najlepszą opinią pomidorów – heirloom, czyli takich rozmaitych, niekształtnych, ale ekologicznie hodowanych i rzeczywiście przepysznych. Przepyszne było też pappa al pomodoro czyli toskańska pomidorowa z chlebem. Pappa al pomodoro oznacza „pomidorowa papka” i taką konsystencję widać na wielu zdjęciach tego specjału, ale nasza wersja tak nie wyglądała. Wyszły nam po prostu ładne kawałki chleba, otoczone sosem. Moja dzisiejsza, poznańska odsłona oczywiście prezentowała się nieco inaczej, ale całkiem podobnie i również bardzo dobrze. Jeśli macie ochotę na sos pomidorowy, a skończył Wam się akurat makaron bądź po prostu cierpicie na nadmiar czerstwego pieczywa – gorąco polecam pappa al pomodoro. W wydaniu klasycznym danie nie zawiera brokułów, ale warzyw nigdy za wiele, więc jeśli lubicie, też dodajcie do Waszego pappa al pomodoro. Albo trochę kukurydzy, selera naciowego, pora etc. W sezonie letnim zachęcam do użycia świeżych pomidorów.

Pappa al pomodoroSos pomidorowy:

  • 1 duża szalotka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 100 g (1/2 słoiczka) koncentratu pomidorowego
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie zioła (świeże lub suszone)

Do podania:

  • chleb lub inne pieczywo (może być lekko czerstwe)
  • ugotowane na półtwardo brokuły

Posiekaj drobno szalotkę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone pomidory pelati wraz z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i kostkę bulionową. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i gotuj ok 20 minut, do lekkiego zredukowania płynu. Dopraw koncentratem i świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie możesz wmieszać również ulubioną mieszankę ziół i/lub zmiksować sos.

Chleb pokrój na duże kawałki. Jeśli jest świeży, podpiecz w piekarniku. Jeśli lekko czerstwy, nie musisz tego robić. Brokuły ugotuj na parze na al dente.

Podawaj chleb i brokuły wymieszane z sosem pomidorowym.

Pappa al pomodoro

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*