Tarta cytrynowa

Krucha tarta na spodzie podobnym do ciasta na alfajores (z mąką kukurydzianą), które niedawno Wam zaprezentowałam. Wierzch przykrywa warstwa cyrynowo-śmietankowego custardu. Tradycyjnie używa się do tego rodzaju kremu śmietanki 30%, ale ja miałam akurat 12% i też wyszło ok. Taka tarta cytrynowa jest idealna na każdą okazję. Polecam!

Tarta cytrynowa

Kruche ciasto kukurydziane:

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny lub jogurtu (w razie potrzeby)

Custard cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sok z 4 cytryn

Wymieszaj ręcznie lub w malakserze obie mąki i masło. Dodaj żółtka oraz sok z cytryny. Szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę soku z cytryny, jogurtu lub śmietany.

Wylep ciastem formę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm). Piecz w 180°C na słomkowy kolor (kilkanaście minut).

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając dodaj śmietankę. Po chwili dodaj sok wyciśnięty z cytryn. Wylej na podpieczony kruchy spód i piecz ok. 20 minut w 160°C. Jeśli Twój piekarnik mocno spieka od góry, ustaw grzanie tylko od dołu, by wierzch pozostał jasny.

Tarta cytrynowa

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*