Sos karmelowy

Sos pyszny, ale nie do końca technicznie udany. Po dodaniu śmietanki, na trzepaczce, którą mieszałam masę, pojawiła się bryła karmelu. To co jednak zostało w garnku smakowało rewelacyjnie.

Zapewne nie miałabym problemu gdybym do stopionego cukru dodała najpierw masło (obniża temperaturę). Jak to zrobić wskazuje autorka bloga Simply Recipes. Ciekawy przepis znajduje się również  na FoodNetwork i tym oraz tym blogu.

  • cukier
  • śmietanka do kawy

W duży rondlu stop cukier. Dodaj śmietankę i podawaj z lodami, naleśnikami, pankejkami, pudingiem ryżowym, popcornem, itp.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>