Zapiekana owsianka, którą zrobiłam sobie z Mamą na niedzielne drugie śniadanie. To idealna przekąska dla pań, które dbają o dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika i nie lubią zbyt słodkich przekąsek 🙂 Nasza zapiekana owsianka zawierała kwaśne mrożone owoce (maliny i porzeczki) i trochę słodkiej suszonej żurawiny. Miłośnikom słodkości polecam dodanie wyłącznie suszonych owoców lub np. bananów. Wtedy owsianka będzie bardziej zwarta, jak moja niedawna zapiekana owsianka z owocami goji, bananem i karobem.
Porcja na 1 naczynko do zapiekania o pojemności 250 ml:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- ok. 2 łyżki mrożonych malin
- ok. 1 łyżka mrożonych porzeczek czerwonych
- ok. 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cukru (można zastąpić miodem lub słodzikiem)
- 200 ml mleka
Wyłóż płatki i owoce do naczynek do zapiekania. Delikatnie wymieszaj z cukrem. Zalej mlekiem i piecz w 180°C ok. 20-25 minut. Możesz nie przykrywać naczynek, jeśli nie przeszkadza Ci delikatna skorupka na wierzchu deseru. Owsiankę podawaj po kilku minutach, gdy wydzielona z owoców woda przestanie wrzeć i zostanie wchłonięta przez płatki.
mniam 🙂
Do wypróbowania! zapisałam 🙂
pomysł pierwsza klasa 🙂 Malin mrożonych nie mam, ale wiśnie są i wiem, że w tym duecie też by mi smakowało.. 🙂
Absolutnie tak! Wiśnie też są rewelacyjne w zapiekanej owsiance.
[…] owoców – na wzór zapiekanej owsianki (patrz: Zapiekana owsianka z owocami goji i bananem, Zapiekana owsianka z czerwonymi owocami, Zapiekana owsianka z rodzynkami i […]