Ciasto czekoladowe z prażonymi jabłkami i bakaliami

To ciasto czekoladowe, które upiekłam zaraz po powrocie z II-go półfinału BlogerChefa w Poziom 511 Design Hotel & SPA****. Zainspirowała mnie zwyciężczyni, Karolina Żelasko. Bazowałam na jej przepisie na ciasto czekoladowe z musem jabłkowym, choć trochę go zmieniłam. Uprościłam sposób przygotowania i inaczej odmierzałam składniki. Bo nie zdążyłam rozpakować wagi… Poza tym dosypałam rodzynki, a sodę zamieniłam na proszek do pieczenia. Ciacho wyszło bardzo smaczne, aczkolwiek odrobinę suche. Dlatego podawałam je z dodatkową porcją prażonych jabłek.

Ciasto czekoladowe z prażonymi jabłkami

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka jabłek prażonych
  • duża garść rodzynek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Roztop masło. Przestudź i wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodaj prażone jabłka. Wmieszaj sypkie składniki. Następnie wmieszaj rodzynki i czekoladę pokrojoną na małe kawałki oraz posiekane orzechy.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, np. kwadratowej o wymiarach 20×20 cm. Piecz w 180°C ok. 20-30 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

Ciasto możesz podawać z dodatkową porcją prażonych jabłek.

Ciasto czekoladowe z prażonymi jabłkami

Ciasto czekoladowe z prażonymi jabłkami

Inne wariacje na temat przepisu jakie znalazłam:

http://wspanialetorty.blogspot.com/2012/09/ciasto-czekoladowe-z-musem-jabkowym.html

http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2012/09/ciasto-czekoladowe-z-musem-jabkowym.html

4 komentarzy

  1. Cieszę się, że aż tak zainspirowałam Cię 🙂
    Ale, ale-twoja wersja bardzo przypadła mi do gustu, szczególnie, że zajadaliście je z musem jabłkowym, omnomnn 🙂
    No i ty wymieszałas orzeszki-bardzo fajna alternatywa, dla mnie bomba!

    • Wymieszałam orzeszki bo bałam się, że mi się spalą 😉

      Przepis mnie również przypadł do gustu. Na pewno jeszcze powstaną wariacje na jego temat. Pozdrawiam!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*