Dziś buraczki w wersji nietypowej – w tortilli! Uwielbiam te warzywa, ale przyznaję – rzadko je wykorzystuję w kuchni bo długo się gotują. Ale pojawiła się na rynku nowość – mieszanka świeżych warzyw do barszczu ukraińskiego, składająca się głównie ze słupków buraczków. Jest w niej też nieco marchewki, pora i kapusty. Świetna mieszanka, która nadaje się nie tylko na zupę. Jak na razie zajadałam ją „na sucho” i w daniu, które widzicie poniżej. Na pewno znajdę dla niej jeszcze więcej zastosowań. Bo nie ma to jak smaczne, warzywne danie, które można przygotować w kilka chwil. Takie lubię najbardziej!
- 1 duża polędwica wieprzowa
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól czosnkowa
- świeżo mielony pieprz
- papryka słodka i ostra
- majeranek
- 200 g mieszanki świeżych warzyw na barszcz ukraiński lub cienkich słupków buraczków
- 2 pszenne tortille
- ser feta i/lub sos czosnkowo-ziołowy
Polędwicę oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Przesmaż na rozgrzanym maśle, doprawiając do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodaj mieszankę warzyw i duś na małym ogniu do momentu aż staną się al dente.
Gotowy farsz mięsno-buraczkowy ułóż na środku podgrzanej tortilli (w mikrofalówce lub na patelni). Na wierzch rozkrusz fetę i/lub wyłóż czosnkowo-ziołowy sos. Zawiń placek w dowolny sposób i od razu podawaj.