Tortilla z polędwiczką, buraczkami i fetą

Dziś buraczki w wersji nietypowej – w tortilli! Uwielbiam te warzywa, ale przyznaję – rzadko je wykorzystuję w kuchni bo długo się gotują. Ale pojawiła się na rynku nowość – mieszanka świeżych warzyw do barszczu ukraińskiego, składająca się głównie ze słupków buraczków. Jest w niej też nieco marchewki, pora i kapusty. Świetna mieszanka, która nadaje się nie tylko na zupę. Jak na razie zajadałam ją „na sucho” i w daniu, które widzicie poniżej. Na pewno znajdę dla niej jeszcze więcej zastosowań. Bo nie ma to jak smaczne, warzywne danie, które można przygotować w kilka chwil. Takie lubię najbardziej!

Tortilla z polędwicą, buraczkami i fetą

  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól czosnkowa
  • świeżo mielony pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • majeranek
  • 200 g mieszanki świeżych warzyw na barszcz ukraiński lub cienkich słupków buraczków
  • 2 pszenne tortille
  • ser feta i/lub sos czosnkowo-ziołowy

Polędwicę oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Przesmaż na rozgrzanym maśle, doprawiając do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodaj mieszankę warzyw i duś na małym ogniu do momentu aż staną się al dente.

Gotowy farsz mięsno-buraczkowy ułóż na środku podgrzanej tortilli (w mikrofalówce lub na patelni). Na wierzch rozkrusz fetę i/lub wyłóż czosnkowo-ziołowy sos. Zawiń placek w dowolny sposób i od razu podawaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*