Sałatka z jajkiem, szynką i porem

Bardzo prosta sałatka z jajkiem i szynką, zaostrzona porem. Taka po prostu, na co dzień. Na przykład do kanapki. Świetnie smakuje również wymieszania z ryżem, przez co staje się całkiem treściwym posiłkiem, np. lunchem w pracy.

Sałatka z jajkiem szynką i porem

  • 4 jajka
  • 200 g chudej szynki
  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo mielony pieprz, przyprawa uniwersalna lub do potraw z jajek
  • opcjonalnie świeży koperek lub pietruszka

Ugotuj jajka na twardo. Pokrój w ćwiartki. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Por cienko pokrój w plasterki. Sparz wrzątkiem, na sitku. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku. Wymieszaj sos z jajkami, szynką i warzywami.

8 komentarzy

  1. Pyszniutka ta sałateczka, świetny przepis!
    Ostatnio na imprezę rodzinną zrobiłam, tylko dodałam zamiast zwykłej szynki, szynkę bez konserwantów od henryka kanii. Niby smaku nie zmieniło nic, ale zawsze lepiej zjeść coś jeszcze zdrowszego :) Zwłaszcza jeżeli tyczy się to rodziny!

  2. A gdzie można tę przyprawę dostać. Bo już się zaopatrzyłam w szynkę polską Kani, jajka swojskie, ale przyprawy nie mogę znaleźć :(

  3. Jak już mi wyszła to każdemu wyjdzie :) Polecam :)
    Kiedyś robiłam tą sałatkę ale zapomniałam sparzyć pora i była nie przesadzając niejadalna, a dzisiaj wyszła super! Idealna na takie święto jak jutro- szybka i dobra.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>