Moja niedawna zapiekana owsianka z czerwonymi owocami skutecznie zachęciła mnie do upieczenia kolejnej. Tym razem użyłam suszonych owoców dzięki czemu uniknęłam wycieku wody na dnie naczynka. Zapiekana owsianka wyszła gęsta i pyszna! Powstały dwie wersje – jedna wyłącznie z płatkami, owocami i mlekiem. Do drugiej (dla łasucha) dodałam groszki czekoladowe i odrobinę cukru waniliowego. Jak dla mnie moja wersja była naturalnie bardzo słodka. Żeby tę słodycz odrobinę przełamać dołożyłam sobie odrobinę kwaśnej śmietany. Bardzo mi to razem pasowało.
Porcja na 1 naczynko do zapiekania o pojemności ok. 250-300 ml:
- 3 płaskie łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka musli tradycyjnych
- łyżka rodzynek
- łyżka suszonej żurawiny
- ok. 200 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dla łasuchów: 1 łyżka groszków czekoladowych i 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wyłóż płatki i suszone owoce do naczynek do zapiekania. Zalej mlekiem. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz groszki czekoladowe i cukier. Wymieszaj zawartość kokilki. Piecz pod przykryciem w 180°C ok. 20 minut. Możesz podawać owsiankę z kwaśną śmietaną lub serkiem homogenizowanym (naturalnym bądź słodkim – kwestia preferencji).