Zapiekana owsianka z rodzynkami i żurawiną

Moja niedawna zapiekana owsianka z czerwonymi owocami skutecznie zachęciła mnie do upieczenia kolejnej. Tym razem użyłam suszonych owoców dzięki czemu uniknęłam wycieku wody na dnie naczynka. Zapiekana owsianka wyszła gęsta i pyszna! Powstały dwie wersje – jedna wyłącznie z płatkami, owocami i mlekiem. Do drugiej (dla łasucha) dodałam groszki czekoladowe i odrobinę cukru waniliowego. Jak dla mnie moja wersja była naturalnie bardzo słodka. Żeby tę słodycz odrobinę przełamać dołożyłam sobie odrobinę kwaśnej śmietany. Bardzo mi to razem pasowało.

Zapiekana owsianka z rodzynkami i żurawiną

Porcja na 1 naczynko do zapiekania o pojemności ok. 250-300 ml:

  • 3 płaskie łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka musli tradycyjnych
  • łyżka rodzynek
  • łyżka suszonej żurawiny
  • ok. 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dla łasuchów: 1 łyżka groszków czekoladowych i 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wyłóż płatki i suszone owoce do naczynek do zapiekania. Zalej mlekiem. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz groszki czekoladowe i cukier. Wymieszaj zawartość kokilki. Piecz pod przykryciem w 180°C ok. 20 minut. Możesz podawać owsiankę z kwaśną śmietaną lub serkiem homogenizowanym (naturalnym bądź słodkim – kwestia preferencji).

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*