Risotto z cukinią i szynką

Oto lunch jaki zgotowałam w ten weekend razem z Lucy! Nie ma jak chillout przy garnkach z przyjaciółką… Przyrządziłyśmy risotto z cukinią, bakłażanem, szynką i dodanym na końcu pomidorem. Do samego risotto wmieszałyśmy ser Rubin, a warzywa doprawiłyśmy ognistą mieszanką przypraw. Było bardzo smacznie i oczywiście przemiło! Życzcie mi więcej czasu na takie spotkania!

Risotto z cukinią i szynkąNa risotto:

  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3-4 filiżanki bulionu (warzywnego Winiary)
  • 2 łyżki startego sera Rubin

Na dodatek do risotto:

  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 dużej cebuli
  • 150 g szynki krakowskiej suchej
  • 1 niewielka cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • przyprawa ognista w młynku
  • dodatkowo: 2 pomidory

Risotto: Zeszklij cebulkę na rozgrzanym oleju. Dodaj ryż i smaż aż ziarenka staną się przeźroczyste. Wlej wino i pozwól by alkohol wyparował. Następnie sukcesywnie podlewaj porcjami gorącego bulionu. Dodawaj kolejną filiżankę dopiero po wchłonięciu całego płynu. Uważaj żeby dania nie rozgotować. Ryż powinien pozostać ale dente. Na koniec wmieszaj drobno starty ser Rubin.

Dodatek do risotto: Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę krakowską, a następnie cukinię i bakłażana, również pokrojone w kostkę. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i przyprawą ognistą. Podawaj gdy warzywa lekko zmiękną, razem z risotto. Możesz wmieszać dodatkowo sparzonego i pokrojonego pomidora. Bezpośrednio na talerz (my tak zrobiłyśmy) lub jeszcze na patelnię, wtedy będzie ciepły.

Dobre było więc szybko zniknęło 🙂

Risotto z cukinią i szynką

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*