Szarlotka z kisielem bez pieczenia

Kolejny smakołyk przygotowany na Festiwal Nauki. Również razem z Weroniką. Obie byłyśmy pozytywnie zaskoczone stosunkiem stopnia skomplikowania i pracochłonności deseru do uzyskanego efektu.

  • 1 kg jabłek
  • 2 torebki kisielu (cytrynowego)
  • 200 ml wody
  • 4 łyżeczki słodziku
  • paczka biszkoptów light

Zetrzyj jabłka, zagotuj w rondlu i duś aż zmiękną. Posłodź słodzikiem. Wmieszaj wodę z proszkiem kisielowym. Doprowadź do wrzenia. Tak przygotowany mus wylej na wyłożone wcześniej na blaszkę biszkopty.

3 komentarzy

  1. Dostałam od taty skrzynkę jabłek i musiałam coś z nimi zrobić, ponieważ było ich za dużo. Przejrzałam kilka przepisów na dania z jabłkami w roli głównej. Ten przepis skusił mnie prostotą i nie zawiodłam się: łatwe do zrobienia, a efekt pyszny 🙂 Krzysiowi też smakowało 😀 Tylko biszkopty light, których nie miałam akurat pod ręką, zastąpiłam delicjami 😉 może nie tak zdrowo jak w Twoim przepisie, ale całkiem smacznie 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*