Kolejny smakołyk przygotowany na Festiwal Nauki. Również razem z Weroniką. Obie byłyśmy pozytywnie zaskoczone stosunkiem stopnia skomplikowania i pracochłonności deseru do uzyskanego efektu.
- 1 kg jabłek
- 2 torebki kisielu (cytrynowego)
- 200 ml wody
- 4 łyżeczki słodziku
- paczka biszkoptów light
Zetrzyj jabłka, zagotuj w rondlu i duś aż zmiękną. Posłodź słodzikiem. Wmieszaj wodę z proszkiem kisielowym. Doprowadź do wrzenia. Tak przygotowany mus wylej na wyłożone wcześniej na blaszkę biszkopty.
[…] lub ciasteczkowy spód), otrzymując coś w rodzaju jabłecznika (robiłam taki na Festiwal Nauki, tu znajdziesz przepis). Będzie bardziej dietetyczny jeśli w nadzieniu znajdzie się słodzik zamiast […]
Dostałam od taty skrzynkę jabłek i musiałam coś z nimi zrobić, ponieważ było ich za dużo. Przejrzałam kilka przepisów na dania z jabłkami w roli głównej. Ten przepis skusił mnie prostotą i nie zawiodłam się: łatwe do zrobienia, a efekt pyszny 🙂 Krzysiowi też smakowało 😀 Tylko biszkopty light, których nie miałam akurat pod ręką, zastąpiłam delicjami 😉 może nie tak zdrowo jak w Twoim przepisie, ale całkiem smacznie 🙂
Bardzo się cieszę, że wszytkim smakowało. Delicje na pewno świetnie pasowały. Dzięki za ciekawy pomysł na modyfikację przepisu.