Kurczak w panierce z pestek dyni, ziaren słonecznika i płatków migdałowych

Przedstawiam Wam obiad do którego stworzenia zachęciły mnie dania przyrządzane przez uczestników niedawnego półfinału BlogerChefa w Hotelu Bania**** Thermal & Ski w Białce Tatrzańskiej. Kurczak w podobnej panierce, ale  pieczony (ja smażyłam bez tłuszczu na patelni wyłożonej papierem) przyrządziła Alicja Drzewiecka. Z kolei surówka z buraka jest z przepisu Laury Chołodeckiej. Jej wersja była nieco mniej rozdrobniona niż moja.

Kurczak w panierce z pestek dyni, ziaren słonecznika i płatków migdałowych

KURCZAK W PANIERCE:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • płatki migdałowe

SURÓWKA ZE ŚWIEŻEGO BURAKA:

  • 1 średni burak
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 1 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku

KURCZAK W PANIERCE: Piersi z kurczaka pokrój na małe porcje i dopraw do smaku solą i pieprzem. Obtocz w rozmąconym jajku i panieruj w podprażonych pestkach dyni, słonecznika oraz płatkach migdałów. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i połóż kawałek papieru do pieczenia. Na papierze ułóż mięso i usmaż z obu stron na złoty kolor.

SURÓWKA ZE ŚWIEŻEGO BURAKA: Warzywa i jabłka obierz, z jabłek usuwając gniazda nasienne. Posiekaj w malakserze. Warto to zrobić porcjami – warzywa powinny być rozdrobnione (posiekane bardzo drobno), ale nie na miazgę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny.

Kurczak w panierce z pestek dyni, ziaren słonecznika i płatków migdałowych

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*