Chocolate chip cookies z orzechami włoskimi

To ciasteczka, które podobnie jak sernik (ten z ostatniego wpisu) przygotowałam na wyjazd do Isaury i Asi. Stąd też zdjęcie pstryknięte na szybko chwilę przed wyjściem na pociąg… Ale nie będę narzekać na jego jakość. Skupię się na lepiej na ciasteczkach, które są jednymi z moich ulubionych. Zwykle robiłam je z cukrem Muscovado metodą z topionym masłem (patrz: cookies z rodzynkami w rumie). Ale tym razem nie udało mi się kupić tego karmelowego cukru, więc postanowiłam zadowolić się Demerarą i wypróbować metodę „creaming”, czyli z ucieranym masłem. Wyszły bardzo fajnie, tak jak powinny, czyli były lekko ciągnące się w środku, a na zewnątrz chrupiące. Spróbujcie!

Chocolate chip cookies

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru Demerara
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku sernikowego
  • ok. 1/2 łyżeczki przyprawy do dań słodkich w młynku
  • 3 garści groszków czekoladowych

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i rozdrobnionymi w malakserze orzechami. Masło dobrze utrzyj z cukrem. Dodaj jajko, olejek, przyprawę a następnie suche składniki. Dokładnie wymieszaj, dorzucając groszki czekoladowe.

Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) ok. 14 minut w zależności od wielkości ciastek (mnie wyszło 20 szt.). Pamiętaj by wyciągnąć ciastka w momencie gdy zaczną rumienić się przy brzegach. W środku mogą wydawać się niedopieczone, ale przekonasz się, że szybko „się zetną”.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*