Tartaletki czekoladowe z jagodami

Mój tegoroczny urodzinowy tort przybrał formę tych babeczek. Świętowałam w dwóch turach i poza domem, więc potrzebne mi było coś łatwo przenośnego. Babeczki sprawdziły się doskonale. Nie tylko pod względem wygody transportu. W smaku też były świetne w co chyba nie jest trudno uwierzyć – kruchutkie ciasto, czekolada i jagody… Czy to nie połączenie doskonałe?

Tartaletki czekoladowe z jagodami

Ciasto kruche na babeczki:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Nadzienie czekoladowe:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady (mojej ulubionej, fioletowej z Goplany)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • konfitura jagodowa (domowa, od Mamy)
  • pistacje

Babeczki: Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mąkę, mocno schłodzone masło i cukier. Dodaj żółtka i szybko uformuj kulę z ciasta. Wylep ciastem foremki do babeczek. Piecz w 180 st. C. ok. 15 min. Z przepisu wyszło mi 14 babeczek o średnicy ok. 12 cm.

Nadzienie czekoladowe: W kąpieli wodnej rozpuść czekolady. Dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj, by masa była gładka.

Wykończenie: Do kruchych korpusów nałóż sporą łyżeczkę konfitury jagodowej. Dodaj nadzienie masę czekoladowo-śmietankową. Wierzch posyp drobno posiekanymi pistacjami. Wstaw do lodówki by masa się zwarła (nie musi być bardzo twarda).

2 komentarzy

  1. spóźnione życzenia – wszystkiego najlepszego! 🙂
    zgadzam się, jakiś czas temu pokochałam gorzką czekoladę z jagodami – to połączenie uzależnia 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*