Bardzo proste pasty kanapkowe z rzodkiewką – jedna jajeczna, druga twarogowa. Obie pyszne, szczególnie z ciemnym chlebkiem. Do pasty jajecznej dodałam po zrobieniu zdjęcia jeszcze groszek z puszki i kukurydzę. Do pasty twarogowej natomiast szynkę drobiową. Polecam zarówno wersję podstawową, jak i upgrade’owaną.
Pasta jajeczna z szynką i rzodkiewką:
- 5 jajek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 6 grubych plastrów wędliny drobiowej blokowej
- 1 szalotka
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy do dań z jajek
- sól i świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
Jajka ugotuj na twardo i drobno posiekaj. Dodaj pokrojone w niewielką kosteczkę rzodkiewki, wędlinę oraz szalotkę. Połącz z majonezem i przyprawami.
Pasta twarogowa z rzodkiewką:
- 250 twarogu półtłustego
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 szalotka
- ok. 3 łyżki śmietany
- sól i świeżo mielony pieprz
Rozkrusz twaróg widelcem. Dodaj drobno pokrojoną rzodkiewkę i szalotkę. Połącz ze śmietaną i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Świetny pomysł z rzodkiewką, chętnie zrobię dzieciakom
Obie pasty bardzo smakowite, z przyjemnoscią spróbuję 🙂