Gulasz z moimi ulubionymi dodatkami – papryką i ogórkiem, który dodaje fajnego kwaśnego smaku.
Polecam też podobny gulasz – z ogórkiem kiszonym i suszonymi pomidorami.
- 1 duża lub 2 mniejsze polędwiczki wieprzowe
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona (można zastąpić marchewką)
- 3 ogórki konserwowe
- 2 kostki bulionowe wołowe (lub kostki mięsne)
- 2 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lepiej)
- 100 ml śmietanki (można zastąpić kremowym serkiem)
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Polędwiczki pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni lub na niewielkiej ilości tłuszczu (masła klarowanego lub oleju rzepakowego). Dodaj posiekaną cebulę i smaż do czasu uzyskania brązowego zarumienienia mięsa.
Dorzuć kawałki papryki (lub marchwi). Smaż kilka minut po czym dodaj ogórki, wodę i kostki bulionowe. Duś całość ok. 30 minut lub do miękkości mięsa.
Na końcu zagęść sos mąką wymieszaną ze śmietanką i dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze przyprawą Cajun.
Podawaj z ziemniakami, kopytkami (np. z pietruszkową mini-kostką), pęczakiem, kaszą jęczmienną perłową, kaszą orkiszową lub kaszą gryczaną.
Wersja z lipca 2016 – z marchewką.