Gulasz z papryką i korniszonami

Gulasz z moimi ulubionymi dodatkami – papryką i ogórkiem, który dodaje fajnego kwaśnego smaku.

Polecam też podobny gulasz – z ogórkiem kiszonym i suszonymi pomidorami.

  • 1 duża lub 2 mniejsze polędwiczki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona (można zastąpić marchewką)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 kostki bulionowe wołowe (lub kostki mięsne)
  • 2 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lepiej)
  • 100 ml śmietanki (można zastąpić kremowym serkiem)
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Polędwiczki pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni lub na niewielkiej ilości tłuszczu (masła klarowanego lub oleju rzepakowego). Dodaj posiekaną cebulę i smaż do czasu uzyskania brązowego zarumienienia mięsa.

Dorzuć kawałki papryki  (lub marchwi). Smaż kilka minut po czym dodaj ogórki, wodę i kostki bulionowe. Duś całość ok. 30 minut lub do miękkości mięsa.

Na końcu zagęść sos mąką wymieszaną ze śmietanką i dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze przyprawą Cajun.

Podawaj z ziemniakami, kopytkami (np. z pietruszkową mini-kostką), pęczakiem, kaszą jęczmienną perłową, kaszą orkiszową lub kaszą gryczaną.

Wersja z lipca 2016 – z marchewką.

Gulasz z polędwiczki z marchewką i korniszonami_20160707_170736-1024

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*