Zupa-krem z pora

Prosta, ale pyszna zupa-krem z pora z nutą wina. Od czasu do czasu podaję ją z koperkiem, kiedy indziej z pietruszką lub grzankami. Bardzo fajnie komponuje się z grzankami z ciemnego chleba skropionego olejem z orzechów włoskich. Możecie dodać do zupki również prażone pestki dyni.

Przepis przygotowałam na potrzeby książki „Dieta dla serca”.

Zupa krem z pora

  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 duże pory
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio
  • 1/3 szklanki wina
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka jogurtu lub śmietany
  • ulubiona zielenina (koperek, pietruszka lub szczypiorek)
  • grzanki (np. z ziemnego chleba skropionego olejem z orzechów)

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Białe części pora pokrój w talarki. Lekko skarmelizuj oba warzywa w dość dużym rondlu, na rozgrzanej margarynie Optima Cardio. Następnie dodaj wino. Gdy wyparuje zalej warzywa bulionem. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj do momentu aż staną się miękkie. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, dodając jogurt.

Posyp zieleniną oraz grzankami i podawaj.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*