Potrawka z fasoli a’la po bretońsku

Taka prosta, szybka (gdy już mamy gotową fasolę) i o wiele zdrowsza wersja fasolki po bretońsku. Bez boczku, jedynie z dobrymi (naprawdę trafiłam na świetne) frankfurterkami i dużą ilością warzyw.

Potrawka z fasoli a'la po bretońsku

  • 200 g fasoli Jaś
  • 6 surowych frankfurterek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 garści mrożonej włoszczyzny
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • suszony majeranek do smaku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Fasolę namocz w wodzie przez noc. Następnie ugotuj do miękkości – nie rozgotowując. Moja fasola potrzebowała trochę ponad godzinę by stać się dla mnie miękką, czyli dla niektórych al dente.

Frankfurterki pokrój w plasterki. Przesmaż na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz włoszczyznę. Zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuj by składniki się połączyły. Podawaj fasolkę z posiekaną natką pietruszki i pieczywem lub ryżem.

Potrawka z fasolki a'la po bretońsku

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*