Gofry – przepis podstawowy

Przepis na gofry idealne, czyli smaczne i chrupiące. Podaję przepis na wersję słodką. Gofry na wytrawnie robi się tak samo, tylko należy pominąć dodatek cukru. Zapraszam m.in. na wytrawne gofry z Rubinem i warzywami.

Gofry - przepis podstawowy

  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (32 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj mleko z mąką, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i olejem. Delikatnie połącz z białkami. Wylewaj ciasto do rozgrzanej gofrownicy i smaż gofry na złoty kolor.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np:

– cukrem pudrem

– bitą śmietaną i owocami

– bitą śmietaną z Advocaatem (300 ml śmietanki + 1/4 szklanki Advocaatu)

– Nutellą (i owocami lub konfiturą)

– twarogiem i konfiturą

– frużeliną owocową na ciepło (np. jagody lub wiśnie z kompotu zagęszczone mąką ziemniaczaną lub gumą ksantanową)

– musem owocowym (np. jabłkowym, gruszkowym, śliwkowym)

– owsianką, kaszą na mleku (jaglaną, owsianą, jęczmienną, pęczak) – super wychodzi z owsianką i musem owocowym 

2 komentarzy

  1. Przepis wydaje mi się bardzo dobry i warty szybkiego wypróbowania. Sama robię gofry na kilka sposobów w zależności od chęci na dany smak. Zawsze staram się dodawać jakieś dodatki w postaci owoców czy słodkiej polewy. Od siebie prosty przepis jaki się zawsze udaje http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ polecam oczywiście dodać jakieś dodatki. Dziękuję za ten przepis, postaram się go wypróbować jak najszybciej, znając moje dzieciaki będzie to bardzo szybko.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>