Sałatka Cezar z kurczakiem

Moja wersja popularnej sałatki Cezar. Zmiana dotyczy dodatku kurczaka oraz modyfikacji przepisu na sos. Ten oryginalny robi się na surowym żółtku, ale ja wolałam użyć jako bazę gotowy majonez. Ponadto zastąpiłam sos Worcester, którego nie lubię na anchois. W wersji tradycyjnej nuta aromatu anchois pochodzi właśnie z sosu Worcester.

Sałatka cezar

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 2 fileciki anchois
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek oliwy extra virgin
  • sałata rzymska
  • filet z kurczaka
  • papirus „Pomysł na… soczystą pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami
  • grzanki, np. czosnkowe
  • parmezan

Wymieszaj majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno starty parmezan, posiekane anchois oraz sok z cytryny. Następnie ubijając sos trzepaczką, powoli dodawaj oliwę. Dressing możesz też przyrządzić w kubku blendera. Najpierw zmiksuj wszystkie składniki, oprócz oliwy. Następnie niewielkim strumieniem wprowadzaj oliwę tak by powstała gładka masa.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*