Gołąbki z kaszą pęczak w sosie pieczarkowym

Moje kolejne gołąbki z kaszą. Niegdyś proponowałam już gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami. Tym razem polecam kaszę pęczak. Świetnie się sprawdziła. Podaję przepisy na dwie wersje sosów – pomidorowy i pieczarkowy. Obie fajne, ale ta pierwsza zdecydowanie lepsza.

Gołąbki z kaszą pęczak

Gołąbki z kaszą pęczak:

  • 12 liści kapusty
  • 1.5 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 500 g szynki mielonej
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1.5 łyżeczki Jarzynki
  • świeżo mielony pieprz

Sos pieczarkowy:

  • 1 l bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary
  • 1 słoik farszu pieczarkowego OLE! lub podsmażone pieczarki
  • 100 ml śmietanki 30%

Sos pomidorowy:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryka
  • 4 puszki krojonych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie:

Gołąbki: Liście kapusty zblanszuj we wrzątku. Od razu przekładaj do zimnej wody. Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie lub bulionie warzywnym. Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w niewielką kostkę. Połącz warzywa z mieloną szynką. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dopraw do smaku Jarzynką i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką, tak by powstała jednolita masa. Powstały farsz umieszczaj na liściach kapusty. Zawijaj jak klasyczne gołąbki.

Sos pieczarkowy: Gołąbki umieść w 1 l bulionu grzybowego. Duś pod przykryciem ok. 1 godzinę. Po koniec gotowania dodaj farsz pieczarkowy lub posiekane i podsmażone pieczarki oraz śmietankę.

Możesz też przygotować sos pomidorowy: Cebulę drobno posiekaj. Lekko przesmaż na oleju. Dodaj paprykę pokrojoną w niewielką kostkę, pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku szczyptą cukru oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Wmieszaj koncentrat pomidorowy wraz z bulionem, kukurydzą i świeżym koperkiem. Duś w sosie gołąbki, pod przykryciem ok. 1 godziny. Podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu lub podgrzane.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*