Moje kolejne gołąbki z kaszą. Niegdyś proponowałam już gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami. Tym razem polecam kaszę pęczak. Świetnie się sprawdziła. Podaję przepisy na dwie wersje sosów – pomidorowy i pieczarkowy. Obie fajne, ale ta pierwsza zdecydowanie lepsza.
Gołąbki z kaszą pęczak:
- 12 liści kapusty
- 1.5 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1 papryka
- 500 g szynki mielonej
- 2 jaja
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1.5 łyżeczki Jarzynki
- świeżo mielony pieprz
Sos pieczarkowy:
- 1 l bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary
- 1 słoik farszu pieczarkowego OLE! lub podsmażone pieczarki
- 100 ml śmietanki 30%
Sos pomidorowy:
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 papryka
- 4 puszki krojonych pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3/4 puszki kukurydzy
- 1/2 pęczka koperku
Przygotowanie:
Gołąbki: Liście kapusty zblanszuj we wrzątku. Od razu przekładaj do zimnej wody. Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie lub bulionie warzywnym. Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w niewielką kostkę. Połącz warzywa z mieloną szynką. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dopraw do smaku Jarzynką i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką, tak by powstała jednolita masa. Powstały farsz umieszczaj na liściach kapusty. Zawijaj jak klasyczne gołąbki.
Sos pieczarkowy: Gołąbki umieść w 1 l bulionu grzybowego. Duś pod przykryciem ok. 1 godzinę. Po koniec gotowania dodaj farsz pieczarkowy lub posiekane i podsmażone pieczarki oraz śmietankę.
Możesz też przygotować sos pomidorowy: Cebulę drobno posiekaj. Lekko przesmaż na oleju. Dodaj paprykę pokrojoną w niewielką kostkę, pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku szczyptą cukru oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Wmieszaj koncentrat pomidorowy wraz z bulionem, kukurydzą i świeżym koperkiem. Duś w sosie gołąbki, pod przykryciem ok. 1 godziny. Podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu lub podgrzane.