Krem z młodej kapusty i koperku

Pyszna, lekka, ale „konkretna” zupa, którą przygotowałam podczas mini-warsztatów jakie odbyły się na spotkaniu inaugurującym akcję „Dieta dla serca”. Więcej o tym projekcie napisałam w poprzednim wpisie. Zapraszam zarówno do lektury, jak i wypróbowania przepisu. Z kapusty naprawdę można zrobić dużo więcej niż kaloryczny kapuśniak na żeberkach czy kapustę zasmażaną. To fajne, wartościowe warzywo, które warto podać w towarzystwie innych warzyw i zdrowych tłuszczów.

Zupa-krem z młodej kapusty i koperku

  • 1/2 główki małej młodej kapusty
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki margaryny (na warsztatach użyłam Optimę Cardio)
  • 2-3 szklanki bulionu (dowolnego, ja użyłam dość aromatyczny, chyba wołowy)
  • garść świeżego koperku
  • świeżo mielony pieprz
  • pełnoziarniste grzanki do podania
  • płatki chili do dekoracji

Kapustę poszatkuj (nie musi być drobno).

Ziemniaki i cebulę obierz i dowolnie pokrój. Lekko skarmelizuj na Optimie Cardio, zaczynając od cebuli i ziemniaków. Następnie zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu. Po ok. 5-10 min dodaj pokrojoną kapustę. Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj koperek i zmiksuj wszystko blenderem na gładki krem. Przed podaniem posyp grzankami i udekoruj płatkami chili.

Zupa-krem z kapusty i inne dania z warsztatów

Krem z młodej kapusty

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*