Jaglanka zapiekana z jagodami

Zdrowy letni deser/śniadanie/kolacja z mnóstwem świeżych owoców – na wzór zapiekanej owsianki (patrz: Zapiekana owsianka z owocami goji i bananemZapiekana owsianka z czerwonymi owocamiZapiekana owsianka z rodzynkami i żurawiną).

Pieczona jaglanka z jagodami

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka*
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • jagody
  • dodatkowo: frużelina truskawkowa

Podpraż kaszę jaglaną na suchej patelni do uzyskania orzechowego aromatu. Zalej 1.5 szklanki mleka. Dodaj miód i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Ostaw na kolejne 15 minut by kasza wchłonęła resztę płynu.

Umieść kaszę w dwóch małych naczyniach żaroodpornych. Dodaj jagody. Zalej pozostałym mlekiem wymieszanym z budyniem. Całość zapiekaj pod przykryciem, ok. 30 minut w 180°C.

Podawaj z dodatkowymi świeżymi jagodami i domową frużeliną truskawkową.

* Można dać nieco więcej.

Pieczona jaglanka z jagodami

Pieczona jaglanka z jagodami

Pieczona jaglanka z jagodami

Pieczona jaglanka z jagodami

Pieczona jaglanka z jagodami

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*