Nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych

Chrupiące nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych, upieczone w piekarniku. Bardzo soczyste i super smaczne. Same zmielone płatki z przyprawami smakowały jak pokruszone chipsy. Dzieciom i miłośnikom fast foodów powinny podpasować – mimo, że to znacznie zdrowszy fast food niż ten serwowany w barach szybkiej obsługi. Przede wszystkim nie ocieka tłuszczem!

Pieczone nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych

  • filet z piersi kurczaka
  • płatki kukurydziane
  • suszona natka pietruszki
  • cebulka prażona
  • cebulka granulowana lub w mini-kosteczce
  • sól i pieprz
  • jajko do panierowania

Kurczaka oczyść i pokrój na kawałki wielkości klasycznych nuggetsów. Płatki zmiel w kubku blendera. Dodaj suszoną natkę pietruszki, cebulkę oraz sól i pieprz (do smaku).

Otaczaj kawałki mięsa w rozmąconym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piecz w 180°C ok. 15-20 minut.

Podawaj np. z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką, albo tak jak ja – ze spaghetti z pesto brokułowym.

Pieczone nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych

Pieczone nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*