Chrupiące nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych, upieczone w piekarniku. Bardzo soczyste i super smaczne. Same zmielone płatki z przyprawami smakowały jak pokruszone chipsy. Dzieciom i miłośnikom fast foodów powinny podpasować – mimo, że to znacznie zdrowszy fast food niż ten serwowany w barach szybkiej obsługi. Przede wszystkim nie ocieka tłuszczem!
- filet z piersi kurczaka
- płatki kukurydziane
- suszona natka pietruszki
- cebulka prażona
- cebulka granulowana lub w mini-kosteczce
- sól i pieprz
- jajko do panierowania
Kurczaka oczyść i pokrój na kawałki wielkości klasycznych nuggetsów. Płatki zmiel w kubku blendera. Dodaj suszoną natkę pietruszki, cebulkę oraz sól i pieprz (do smaku).
Otaczaj kawałki mięsa w rozmąconym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piecz w 180°C ok. 15-20 minut.
Podawaj np. z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką, albo tak jak ja – ze spaghetti z pesto brokułowym.
Pyszna propozycja na obiad 🙂 z chęcią wypróbuję 🙂 moje chłopaki będą zachwycone 🙂
Na pewno! U mnie też miały zejście. Nikt nie marudził 🙂
Coś pysznego, chętnie bym teraz kilka zjadł 🙂