Jogurtowiec – a’la sernik z czereśniami

Ciasto, które w smaku przypomina delikatny sernik, a w rzeczywistości jest upieczonym budyniem na bazie jogurtu. Bardzo fajnie smakuje z owocami lub musem owocowym.

Jogurtowiec A’la sernik z jogurtu z czereśniami

  • 5 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 duże jogurty naturalne (800 g)
  • 2 budynie (u mnie 1 śmietankowy z cukrem i 1 waniliowy bez cukru)
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotuj tortownicę – wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Żółtka połącz z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodaj jogurty, budyń, olej i dokładnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier puder. Delikatnie wymieszaj z masą jogurtową i przełóż do tortownicy.

Na dole piekarnika ustaw naczynie z gorącą wodą. Na środkowej kratce umieść tortownicę i piecz ok. 80 minut w 160°C. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Wyciągnij ciasto po wystudzeniu.

Gotowy jogurtowiec – a’la sernik udekoruj ulubionymi owocami, np. truskawkami lub czereśniami.

Jogurtowiec a'la sernik z jogurtu z czereśniami

Jogurtowiec a'la sernik z jogurtu z czereśniami

Jogurtowiec a'la sernik z jogurtu z czereśniami

Jogurtowiec a'la sernik z jogurtu z czereśniami

Jogurtowiec a'la sernik z jogurtu z czereśniami

Jogurtowiec a'la sernik z jogurtu z czereśniami

5 komentarzy

  1. Ja po upieczeniu po upieczeniu i wystudzeniu, posmarowałem go dżemem ananasowym z Pińczowa. Na wierzch dałem chyba ostatnie już świeże truskawki. Jogurtowiec jest wspaniały, dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>