Podobnie jak cheddarowe scones, babeczka została przygotowana w sylwestrowy wieczór, wraz z Emi, jako kolejny element nutridrinkowych eksperymentów. Na szczęście udany.
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 Nutridrink o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
- 200 g zmielonych migdałów
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100-200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 białe czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
Przygotowanie:
Na parze ubij jajka z cukrem na puszystą masą. Dodaj Nutridrinka, olej oraz olejek pomarańczowy i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia, a na końcu połowę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy babkowej bądź keksowej. Piecz w temperaturze 180°C ok. 1h.
Przygotuj polewę z białej czekolady. Roztop 2 tabliczki wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Rozprowadź na wystudzonym cieście. Udekoruj pozostałą kandyzowaną skórką pomarańczową.