Biszkoptowa babka migdałowa

Podobnie jak cheddarowe scones, babeczka została przygotowana w sylwestrowy wieczór, wraz z Emi, jako kolejny element nutridrinkowych eksperymentów. Na szczęście udany.
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 Nutridrink o smaku waniliowym
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100-200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 białe czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%

Przygotowanie:

Na parze ubij jajka z cukrem na puszystą masą. Dodaj Nutridrinka, olej oraz olejek pomarańczowy i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia, a na końcu połowę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy babkowej bądź keksowej. Piecz w temperaturze 180°C ok. 1h.

Przygotuj polewę z białej czekolady. Roztop 2 tabliczki wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Rozprowadź na wystudzonym cieście. Udekoruj pozostałą kandyzowaną skórką pomarańczową.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>