Ciasto migdałowe z morelami i kajmakiem na maślance

Szybkie i mocno migdałowe ciacho dzięki dodatkowi cukru migdałowego. Wilgotne i generalnie bardzo udane. Upieczone morele naprawdę świetnie smakowały. Oczywiście do ciasta można dodać ulubioną kruszonkę.

Ciasto migdałowe z morelami i kajmakiem na maślance

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 morele
  • 2-3 łyżki masy kajmakowej
  • płatki migdałów do posypania

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dość dużej miski. Dodaj cukier, cukier migdałowy i dokładnie wymieszaj. Do drugiej, mniejszej miski wbij jajka, dodaj maślankę oraz olej i roztrzep rózgą. Zawartość naczynia przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj rózgą lub łyżką tylko do połączenia składników.

Wyłóż ciasto do kwadratowej blaszki o wymiarach 20 x 20 cm, pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż kleksy masy kajmakowej, a na to plasterki moreli. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz w 180°C do tzw. suchego patyczka, czyli ok. 30 minut.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*