Szybkie i mocno migdałowe ciacho dzięki dodatkowi cukru migdałowego. Wilgotne i generalnie bardzo udane. Upieczone morele naprawdę świetnie smakowały. Oczywiście do ciasta można dodać ulubioną kruszonkę.
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara
- 1 łyżeczka cukru migdałowego
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 morele
- 2-3 łyżki masy kajmakowej
- płatki migdałów do posypania
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dość dużej miski. Dodaj cukier, cukier migdałowy i dokładnie wymieszaj. Do drugiej, mniejszej miski wbij jajka, dodaj maślankę oraz olej i roztrzep rózgą. Zawartość naczynia przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj rózgą lub łyżką tylko do połączenia składników.
Wyłóż ciasto do kwadratowej blaszki o wymiarach 20 x 20 cm, pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż kleksy masy kajmakowej, a na to plasterki moreli. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz w 180°C do tzw. suchego patyczka, czyli ok. 30 minut.
Ooo, migdałowe… uwielbiam! 🙂 Wilgotne, mięciutkie, idealne 🙂
[…] kruszonkę. Recepturę stworzyłam na potrzeby zajęć, bazując na moim niedawnym przepisie na migdałowe ciasto z morelami i kajmakiem na maślance oraz crumble z […]