Po szaleństwie związanym z organizacją Finału BlogerChefa i Pikniku kulinarnego BlogerChefa nadszedł czas na kolejne wyzwanie – Obóz Kuchni Artystycznej z KOMPASEM, który prowadzę już po raz trzeci. W tym roku Interkamp odbywa się w Krynicy-Zdroju, gdzie mamy bardzo fajne warunki i do mieszkania, i do gotowania.

Zanim przejdę do szczegółów wyjaśnię jeszcze czym jest Interkamp. Interkamp to holistyczny termin obejmujący rozmaite obozy pasji – taneczny, wokalny, gitarowy, aktorski, foto, mangi, kulinarny i wiele wiele innych. Chodzi oczywiście o to by wyjeżdżająca na wakacje młodzież spędzała czas kreatywnie i twórczo, rozwijając i/lub doskonaląc swoje zainteresowania. Każdy obóz prowadzi profesjonalista w danej dziedzinie, a kadra wybierana jest bardzo starannie. Tym bardziej mi miło, że znalazłam się wśród niej.
Program miałam możliwość budować zupełnie od początku i co roku doskonalić. Z kupowaniem potrzebnego sprzętu i egzotycznych produktów nie ma w KOMPASIE najmniejszych problemów, więc mogę robić naprawdę ciekawe zajęcia. W tym roku rozbudowałam program o kuchnię molekularną – bawimy się piankami z syfonów, przygotowujemy zdrowe napoje gazowane, winegrety metodą błyskawicznej infuzji, a perełki molekularne zdobią nasze dania. Na prośbę uczestników dodałam też blok obejmujący pracę z masą cukrową i marcepanową. Ponadto zamówiłam smaczne aromaty, które wykorzystujemy do wypieków. A pieczemy bardzo dużo (nie tylko na słodko rzecz jasna) ponieważ mamy bezpośredni dostęp do pieca konwekcyjnego. Ciasta robią ogromną furorę – młodzież najchętniej piekłaby je codziennie.

Ale na szczęście wytrawne propozycje w stylu pieczonych roladek tostowych z łososiem czy nuggetsów w płatkach kukurydzianych również zdobyły wielkie uznanie. Dań i deserów robimy mnóstwo bo zapalonych do pracy uczestników jest wielu. Mam w grupie aż 10 pracowitych nastolatków. Spokojnie są w stanie zrealizować 5 przepisów podczas jednego 4-godzinnego bloku. A bloki mamy dwa dziennie. Nie wszystkie są jednak w całości poświęcone gotowaniu. Mamy też trochę teorii. Uczymy się o kuchniach świata, o technikach kulinarnych i rozmawiamy o naszych doświadczeniach w kuchni. Poprowadziłam ponadto dość obszerne szkolenie z savoir-vivre przy stole i organizacji przyjęć.
Większość zajęć odbywa się w ośrodku PANORAMA, w którym mieszkamy. Ale w programie są też trzy wyjścia do pobliskiej restauracji Hydropatia, gdzie uczestnicy gotują w restauracyjnej kuchni. Za nami są już warsztaty pieczenia pizzy w prawdziwym piecu z ogromnym kamieniem (rozgrzewanym do temperatury 340°C) i warsztaty lepienia pierogów. Ostatnie spotkanie poświęcone będzie przekąskom, które przygotujemy na bankiet finałowy.
Update: Już jest mini-filmik, który pokazuje nas na wernisażu/bankiecie:
https://www.youtube.com/watch?




Postaramy się również wydrukować zdjęcia naszych dań, które robimy na bieżąco. Znaleźliśmy bardzo fotogeniczne ławki z super deskami na których ustawiamy nasze smakołyki i je stylizujemy. Na pewno część z efektów Wam pokażę w kolejnych wpisach. Czeka Was m.in. przepis na super tort z Oreo, zapiekankę jaglaną czy chrupiące nuggetsy.
Aktualnie przygotowujemy się do kręcenia filmów kulinarnych, w których uczestnicy pokażą jak szybko przygotować coś pysznego. Planujemy też blok z obozem mangi, podczas którego zrobimy tradycyjną zupę ramen, tamoyaki i oczywiście sushi.
Dzieje się naprawdę bardzo dużo. Nikt z uczestników, ani kadry się tu nie nudzi. Napisałam Wam tylko o części zajęć. Udaje mi się je (mam nadzieję) całkiem nieźle „ogarniać” dzięki ogromnej pomocy Przemki Jackowicz-Korczyńskiej (mojej KaPo, czyli kadrze pomocniczej), która wspiera mnie absolutnie we wszystkim. Tak dosłownie. Bo prócz tego, że pomaga mi we wszelkich „przyziemnych” sprawach, stanowi dla mnie również duchową podporę. Miewam się tu zatem całkiem dobrze. Wypatrujcie kolejnych wpisów z recepturami zaaprobowanymi przez kilkunastoosobowy zespół degustatorów!

[…] dla dzieciDrukujPoniżej przepis na tort, który zrobił absolutną furorę na tegorocznym Obozie Kuchni Artystycznej. Przygotowałam go wraz z Przemką i uczestnikami z okazji urodzin jednego z kadrowiczów. […]
zazdraszczam! świetna sprawa, zawsze chciałam coś takiego prowadzić 🙂
Jesteś bezapelacyjnie moim mistrzem! Szkoda, że minęłysmy się turnusami, ale podziwiam i pozdrawiam! 😀
Ania
[…] tarta z sezonowymi warzywami i kurczakiem upieczona przez uczestników prowadzonego przeze mnie Obozu Kuchni Artystycznej. Składniki nadzienia można z powodzeniem zastąpić jakimikolwiek innymi – np. łososiem, […]
[…] maślancew kategorii:*Kulinarne wydarzeniaDrukujTo przepis, który zrobił furorę na tegorocznym Obozie Kuchni Artystycznej. Ciacho łączy to co najlepsze, czyli czekoladę, letnie owoce i chrupiącą kruszonkę. […]
[…] z kajmakiem i orzechami)w kategorii:*Kulinarne wydarzeniaDrukujObie tarty są dziełem uczestników Obozu Kuchni Artystycznej, stworzone pod moim okiem. Obie wyszły idealnie kruche i bardzo smaczne. Nowe dla nas wszystkich […]
[…] lava cakes, coulant tiède au chocolat) stworzony przez moje francuskie uczestniczki letniego Obozu Kuchni Artystycznej, z zapropowanego przez nie przepisu. Podaję gramatury oryginalne, a w nawiasach objętości jakie […]
[…] na obiadZdrowe co niecoetykiety:kasza jaglanaDrukujMimo, że moi tegoroczni obozowicze Kuchni Artystycznej zdecydowanie preferowali słodkości, udawało nam się od czasu do czasu zrobić coś wytrawnego, […]
[…] i niedrogoDrukujSzybkie, zawsze udające się ciastka z gotowego ciasta francuskiego. Na Obozie Kuchni Artystycznej zrobiliśmy ich dwie wersje. Pierwsza była z zapieczonymi owocami w cieście wyłożonym do […]
[…] angielskie bułeczki podawane do popołudniowej herbatki, najczęściej z masłem i dżemem. Na Obozie Kuchni Artystycznej powstały ich dwie wersje – trójkątna i okrągła, z ładnym nacięciem. Jedna lekko […]
[…] Przypomniał mi o tym Lord Somersby w wiadomości, którą otrzymałam zaraz po powrocie z Obozu Kuchni Artystycznej. […]
[…] ekspresPrzyjęcie dla dzieciDrukujTe kolorowe muffinki to dzieła uczestników mojego Obozu Kuchni Artystycznej. Do ich przygotowania użyliśmy batoników pozostałych po torcie z Oreo, M&M’sami i […]
[…] i niedrogoDrukujTa na zdjęciu do bruschetta przygotowana przez moich podopiecznych z tegorocznego Obozu Kuchni Artystycznej. Użyliśmy pomidorów z puszki i świeżych. Ja, szczególnie teraz, preferuję wersję […]
[…] bufetowePrzyjęcie w ogrodzieSmakowite prezentyDrukujMimo, że minęły już dwa tygodnie od Obozu Kuchni Artystycznej, ja nadal mam w archiwum zdjęcia, które muszę pokazać i przepisy, którymi muszę się […]
[…] Tak na koniec jeszcze dodam, że roladki zrobiły TOTALNĄ furorę podczas mojej tegorocznej Letniej Szkoły Kuchni Artystycznej […]