Tort z Oreo, M&M’s-ami i Kit-Kat-ami

Poniżej przepis na tort, który zrobił absolutną furorę na tegorocznym Obozie Kuchni Artystycznej. Przygotowałam go wraz z Przemką i uczestnikami z okazji urodzin jednego z kadrowiczów. Właściwie to od razu powstały dwa torty – jeden dla młodzieży, drugi dla kadry. Oba zniknęły w okamgnieniu. Dawno nie widziałam by jakiś wypiek wzbudził aż tyle zachwytów i radości 🙂

Tort z Oreo, M&M’s-ami i Kit-Kat-ami

Ciasto czekoladowe:

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mocnej kawy

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 1.25 szklanki cukru pudru
  • 1.5 szklanki śmietanki 30%
  • 1 paczka ciasteczek Oreo

Do dekoracji:

  • Kit-Kat-y lub batoniki WW
  • M&M’s-y

W dość dużej misce lub garnku połącz mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, sodą, kakaem i cukrem. W mniejszej misce roztrzep jajka z maślanką, olejem i świeżo zaparzoną kawą. Wmieszaj mokre składniki do suchych. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Dobrze wystudź i przekrój na trzy blaty.

Na niewielkich obrotach miksera utrzyj serek z cukrem. Stopniowo dodawaj śmietankę i dalej miksuj do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Na koniec wmieszaj do masy pokruszone ciasteczka Oreo.

Przełóż ciasto czekoladowe kremem z mascarpone. Boki tortu obłóż batonikami typu KitKat (tymi małymi) lub WW, a wierzch posyp drażetkami M&M’s.

Tort z Oreo, M&M’s-ami i Kit-Kat-ami

27 komentarzy

  1. Chciałabym zrobić taki torcik na urodziny mojego wnusia, proszę o podanie jaka ma być duża paczka tych ciastek oreo, i na jaka ma być średnica tortownicy, bo gości ma być sporo. Proszę o szybką odpowiedź. Dziękuje i pozdrawiam – Krystyna

  2. Chciałabym zrobić ten tort mojemu chłopakowi na urodziny, ale nie wiem skąd mam wziąć takie mini kit katy. Czy mogłabyś mi udzielić informacji gdzie takie zdobyć 😉 bo ja nie widziałam takich w sklepach. Tort – cuudo. Pozdrawiam 🙂

  3. Witam, jakiej mąki Pani używała do wypieku tego ciasta? 🙂
    Czy po upieczeniu przekroiła Pani na 3 spody czy tylko na dwa?
    Dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam

  4. Jaki smak dawało połączenie tego biszkoptu z kremem? Czuć kawę? Czy ona wyrównywała smak słodyczy i tort wyszedł ani za słodki ani za gorzki, taki w sam raz?

    • Kawa jedynie uwypukla smak czekolady. Nie czuć jej w cieście. To ciasto absolutnie nie jest gorzkie. Jest raczej dość słodkie, choćby ze względu na dodatek słodkich batoników.

  5. Witam mam pytanie od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zrobienia tortu z ciasteczkami oreo ale jakoś to odkładałam… w sumie pewnie dlatego bo nie wiem jak to wszystko ze sobą współgra czy te ciasteczka rozmiękają i czy można zrobić zwykły biszkopt bez kawy bo wolałabym dla dzieci jej nie serwować…
    Z góry dziękuję za odp… pozdrawiam

      • Dziękuję za odp… w końcu się zdecydowałam i zrobiłam … faktycznie tort jest bardzo smaczny, krem jest bardzo aksamitny… miałam tylko dylemat czy usztywnić go żelatyną, ale ostatecznie nie usztywniałam i jest ok. Niewątpliwie tort jest warty wypróbowania…
        Do tortu upiekłam zwykły kakaowy biszkopt i wg mnie pasuje dobrze… Pozdrawiam

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*