Ciasto czekoladowe z owocami i kruszonką na maślance

To przepis, który zrobił furorę na tegorocznym Obozie Kuchni Artystycznej. Ciacho łączy to co najlepsze, czyli czekoladę, letnie owoce i chrupiącą kruszonkę. Recepturę stworzyłam na potrzeby zajęć, bazując na moim niedawnym przepisie na migdałowe ciasto z morelami i kajmakiem na maślance oraz crumble z truskawkami.

Ciasto czekoladowe z owocami i kruszonką na maślance

Ciasto czekoladowe na maślance:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1/2 szklanki oleju
  • wiśnie, borówki i maliny

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • ulubione owoce, u nas wiśnie, borówki i maliny

Zacznij od przygotowania kruszonki. Połącz mąkę, z cukrem płatkami owsianymi i migdałami. Wetrzyj masło, tak by powstały okruchy ciasta. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania placka czekoladowego.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao do dość dużej miski. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. W drugiej, mniejszej misce roztrzep jajka, dodaj maślankę oraz olej. Zawartość naczynia przelej do naczynia z suchymi składnikami i wymieszaj rózgą lub łyżką tylko do połączenia składników.

Wyłóż ciasto do tortownicy lub kwadratowej blaszki o wymiarach 20 x 20 cm, pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsyp owoce i przykryj je kruszonką. Piecz w 180°C do tzw. suchego patyczka, czyli ok. 30 minut.

7 komentarzy

  1. własnie piekę te ciasto, jednak jest już 30 min i dalej jest mokry patyczek… czyli piec dalej ? Pani wyszło piękne jednak moja tortownica dobrze nie trzyma bo wylało sie na dół trochę ciasta :(
    czy mimo to będzie udane ?
    Pozdrawiam cieplutko
    Bożena

    • U mnie było podobnie (patyczek ciągle mokry po 30 min, a ciasto pół płynne). Pomyślałam, że może za mało mąki dodałam, bo nadal wprawiam się w pieczeniu. Jednak wydłużyłam czas do prawie godziny i upiekło się ładnie, bez przypalenia na szczęście. Być może zależy to też od formy (wielkość i kształt – piekłam w okrągłej 26 cm), a już na pewno od piekarnika – przy moim zauważyłam, że każde ciasto piekę dłużej niż podane jest w przepisach.

  2. Właśnie upiekłam z podwojonej porcji – wyszło super, czas pieczenia wydłużyłam do ok. 1 godzinki jeszcze ciepłe a już jest degustowane i muszę przyznać – bardzo smaczne! Polecam,fajny przepis ja na pewno często będę do niego wracać. Pozdrawiam cieplutko wszystkie miłośniczki pieczenia.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>