Fondant czekoladowy (chocolate molten lava cakes, coulant tiède au chocolat) stworzony przez moje francuskie uczestniczki letniego Obozu Kuchni Artystycznej, z zapropowanego przez nie przepisu. Podaję gramatury oryginalne, a w nawiasach objętości jakie my zastosowałyśmy ze względu na brak wagi. Efekt był przepyszny i dokładnie taki jaki powinien być, czyli po przekrojeniu z ciastka lała się czekolada.
- 90 g gorzkiej czekolady
- 95 g masła
- 50 g mąki (nieco mniej niż 1/2 szklanki)
- 100 g cukru (dałyśmy 1/2 szklanki cukru pudru)
- 3 jajka
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem. Cukier wymieszaj z jajkami oraz mąką. Połącz z czekoladą i masłem. Powstałe ciasto przelej do foremek* wysmarowanych dodatkowym masłem. Piecz w 200°C przez 6 minut.
* My użyłyśmy metalowej foremki do muffinek – piłeczek. Starczyło nam na 7 szt.
Wygląda obłędnie
pyszności:)
Aż się oblizałam na widok tej wypływającej czekolady 🙂