Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy (chocolate molten lava cakes, coulant tiède au chocolat) stworzony przez moje francuskie uczestniczki letniego Obozu Kuchni Artystycznej, z zapropowanego przez nie przepisu. Podaję gramatury oryginalne, a w nawiasach objętości jakie my zastosowałyśmy ze względu na brak wagi. Efekt był przepyszny i dokładnie taki jaki powinien być, czyli po przekrojeniu z ciastka lała się czekolada.

Fondant czekoladowy

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 95 g masła
  • 50 g mąki (nieco mniej niż 1/2 szklanki)
  • 100 g cukru (dałyśmy 1/2 szklanki cukru pudru)
  • 3 jajka

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem. Cukier wymieszaj z jajkami oraz mąką. Połącz z czekoladą i masłem. Powstałe ciasto przelej do foremek* wysmarowanych dodatkowym masłem. Piecz w 200°C przez 6 minut.

* My użyłyśmy metalowej foremki do muffinek – piłeczek. Starczyło nam na 7 szt.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*