Maślane bułeczki cynamonowe (cinnamon scones)

Klasyczne scones, czyli angielskie bułeczki podawane do popołudniowej herbatki, najczęściej z masłem i dżemem. Na Obozie Kuchni Artystycznej powstały ich dwie wersje – trójkątna i okrągła, z ładnym nacięciem. Jedna lekko słodka i cynamonowa, druga wytrawna, przygotowana tak samo, ale bez cukru i cynamonu.

Angielskie bułeczki maślane - scones

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru cynamonowego
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Połącz mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Wmieszaj zimne masło, rozcierając je palcami razem z mąką. Wbij jajko i stopniowo dodawaj jogurt zagniatając jednolite ciasto. Uformuj z niego okrągły placek, który następnie pokrój na 8 trójkątów. Przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tak by trójkąty się z sobą nie stykały.

Możesz też uformować okrągłe bułeczki, jak zrobiła to inna grupa.

Piecz ok. 20 min w 180°C. Podawaj ciepłe. Na przykład z masłem orzechowym i miodem, masłem i konfiturami, powidłami, kremem czekoladowym itp.

Angielskie bułeczki maślane - scones

Angielskie bułeczki maślane - scones

3 komentarzy

  1. Zrobiłam te bułeczki wczoraj na kolacje.
    Bardzo szybko i łatwo się robi a są pyszne!
    Jedliśmy z masłem, serem białym i dżemem brzoskwiniowym.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*