Kopytka z bobu z sosem ze świeżych pomidorów i klopsikami

Do zrobienia kopytek z bobu zainspirowała mnie Karolina Żelasko (tu przepis na jej kopytka z bobu oraz kopytka Majki Brzegowy – też zainspirowanej), która zaserwowała podobne podczas Finału BlogerChefa. Baaardzo przypadły mi do gustu i reszcie „mojej ekipy”. Zmobilizowałam się zatem i kupiłam cały kilogram bobu, ugotowałam go i obrałam – na szczęście tę ostatnią czynność wykonałam razem z M. – inaczej chyba straciłabym cały zapał. Mój entuzjazm troszkę ostudziła jakość bobu, który trafił do mojego garnka. Nie był zbyt młody, a przez to mączysty. Nie udało mi się go też dobrze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, więc pozostały grudki, ale i tak efekt okazał się całkiem zacny. Do kopytek z bobu podałam pyszny sos ze świeżych pomidorów i bardzo udane klopsiki – łatwo się je formowało, nie rozpadały się podczas gotowania, a ilość przypraw była taka akurat. Bardzo polecam taki obiadek. Jeśli nie chce Wam się robić kopytek z bobu, zróbcie klasyczne, albo po prostu ugotujcie makaron. Też będzie smacznie.

Kopytka z bobu z sosem ze świeżych pomidorów i klopsikami

Kopytka z bobu:

  • 1 kg świeżego bobu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1.5 szklanki mąki

Sos ze świeżych pomidorów:

  • 2 kg pomidorów (małe, takie podłużne – nie pamiętam nazwy odmiany)
  • 3 szalotki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kostka bulionowa warzywna

Klopsiki:

  • 1/2-3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 łyżeczka przyprawy do indyka Kamis
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy Appetita
  • 1 łyżeczka Jarzynki
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Kopytka z bobu: Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ok. 15 minut. Po przestudzeniu obierz ze skórek. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub utłucz tłuczkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie jajko i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj z niego wałki, a następnie pokrój na skos (albo po poznańsku „na szagę”). Gotuj w osolonej wodzie 5-10 minut od momentu wypłynięcia.

Sos ze świeżych pomidorów: Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na niewielkie kawałki. Szalotki obierz i posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju, w dość dużym rondlu. Dodaj pomidory, kostkę bulionową i gotuj na małym ogniu kilkanaście minut, razem z klopsikami.

Klopsiki: Dodaj gorące mleko (np. podgrzane w mikrofalówce) do dużej miski z bułką tartą. Odstaw na chwilę by bułka wchłonęła płyn. Następnie dodaj mięso i przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj masę mięsną, najlepiej ręką. Następnie formuj z niej niewielkie klopsiki i gotuj kilkanaście minut w sosie pomidorowym.

Kopytka z bobu z sosem ze świeżych pomidorów i klopsikami

Kopytka z bobu z sosem ze świeżych pomidorów i klopsikami

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*