Szarlotka z kratką

Jak wiadomo, każda okazja jest dobra by coś upiec lub ugotować. Nie byłabym sobą gdybym nie dołączyła do akcji „blogerzy przerabiają polskie jabłka” związanej z narzuceniem przez Putina embarga na eksport polskich płodów rolnych do Rosji. Temat jabłkowy jest bardzo wdzięczny i dający wiele możliwości, ale ja zdecydowałam się na klasyczną szarlotkę. Tzn. druga była klasyczna, a z pierwszą trochę pokombinowałam dodając mąkę arachidową, orzechy laskowe i migdały. Podaję przepis na tę tradycyjną – jeśli wolicie eksperymentalną, zamieńcie 1 szklankę mąki na 1/2 szklanki mąki arachidowej i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej i dodajcie orzechy oraz migdały.

Szarlotka z kratką

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie jabłkowe:

  • 1.2 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g rodzynek
  • opcjonalnie
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
  • opcjonalnie, gdy masa jabłkowa jest bardzo mokra: 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
  • opcjonalnie 75 g orzechów laskowych (podprażonych na suchej patelni)
  • opcjonalnie 50 g płatków migdałowych

Kruche ciasto: Umieść mąkę, sól i cukier puder w misie malaksera. Dodaj kawałki masła. Połącz miksując kilka sekund. Dodaj jajko, ponownie wymieszaj pulsacyjnie. Połącz okruchy ręką by powstało jednolite gładkie ciasto. Opcjonalnie możesz zagnieść ciasto ręcznie, na stolnicy. Wstaw do lodówki na ok. 20 minut.

Podziel ciasto na dwie części – jedną nieco mniejszą od drugiej. Tę większą wyłóż do formy do tarty. Nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku (180°C) przez ok. 8 minut.

Nadzienie jabłkowe: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię, wraz z cukrem i rodzynkami, i duś bez przykrycia ok. 10-15 minut do odparowania wydzielonej wody. Dodaj cynamon oraz budyń (tylko jeśli jabłka nie są zbyt suche).

Wykończenie: Wyłóż otrzymane nadzienie na podpieczony spód. Opcjonalnie po-syp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi. Na wierzchu rozłóż paski ciasta kruchego, tak by powstała kratka. Instrukcję znajdziesz na tej stronie: http://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_make_a_lattice_top_for_a_pie_crust/

Wstaw do piekarnika agrzanego do 180°C i piecz szarlotkę ok. 15 minut. Możesz podawać z na ciepło, z gałką lodów. My tak zrobiliśmy!

Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką

A tu wersja z orzechami i migdałami (foto z telefonu, zrobione u Wioli):

Szarlotka z kratką

Poniżej natomiast możecie podziwiać szarlotkę orzechową z kratką stworzoną przez Agnieszkę Derengowską (z tego przepisu).

Szarlotka orzechowa z kratką

Jeden komentarz

  1. Kratka pierwsza klasa, jabłuszka też fajną krostę tworzą. Całość pięknie wygląda i kusi. Nic tylko jeść polskie jabłka przetworzone w cieście

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*