Pasztet jaglany z warzywami i słonecznikiem

Do upieczenia tego pasztetu zainspirował mnie pasztet jaglany z suszonymi pomidorami Gosi z Trawki Cytrynowej oraz jej przepis na podobny pasztet do książki z daniami antycholesterolowymi, którą obecnie wspólnie tworzymy (więcej na ten temat w tym wpisie). Świetnie sprawdził się do sałatki ze świeżych warzyw, do pieczonego kurczaka i gulaszu drobiowego z suszonymi pomidorami.

Pasztet z kaszy jaglanej

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por, biała część
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g ugotowanego i obranego bobu
  • 2 łyżeczki Ziarenek Smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ziołowa i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 50 g słonecznika
  • 2 jajka

Kaszę opłucz i ugotuj w wodzie w proporcji 2:1. Gotuj do miękkości przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Marchewki i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w paski.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj por i duś ok. 5 minut. Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę. Dopraw do smaku i duś całość przez ok. 10 minut.

Połącz warzywa z kaszą jaglaną, uprażonym na suchej patelni słonecznikiem oraz jajkami. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 minut w 170°C. Po przestygnięciu wstaw na noc do lodówki.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*