Chlebek skandynawski

Smaczny chrupki chlebek. Idealny na zdrową przekąskę. Przepis z Moich Wypieków.

Chlebek skandynawski

Moja objętość = 50 ml

  • 4 obj. płatków owsianych
  • 4 obj. mąki żytniej (w oryginale razowej, ja użyłam typ 720)
  • 2 obj. ziaren słonecznika
  • 1 obj. ziaren siemienia lnianego
  • 1 obj. ziaren sezamu
  • 7 obj. wody
  • 1/2 łyżeczki soli

W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie dużą blaszkę (taką z piekarnika) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Rozprowadź ciasto na blaszce i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz ok. 30 minut. Po 10 – 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z piekarnika i nożem do pizzy lub ostrym nożem z piłką przetnij ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia dwukrotnie uchyl piekarnik na ok. 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną – chlebek będzie bardziej chrupiący.

Po wyjęciu z piekarnika przełam chlebek wzdłuż pokrojonych wcześniej linii. Możesz przechowywać kromeczki w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.

Chlebek skandynawski

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*