Croque Monsieur

Zainspirowany Dijon Croque Monsieur z MyRecipes i zamieszczonym tam filmikiem. Niby zwykły francuski sandwich podgrzany na suchej patelni, ale całkiem dobry. Znacznie bardziej miękki i wilgotny niż klasyczny tost. Zapewne za sprawą mlecznego chleba i otoczeniu w jajku.

Do wypróbowania w przyszłości: Croque Madame, czyli wersja z jajkiem sadzonym.

  • 2 kromki chleba mlecznego, własnej produkcji
  • 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1/2 łyżeczki majonezu
  • 3 plasterki szynki
  • 2 plasterki sera żółtego
  • świeżo mielony pieprz
  • jajko + mleko, rozbełtane

Połącz musztardę z majonezem. Rozsmaruj na kromce chleba. Nałóż szynkę i ser. Przypraw pieprzem lub czymkolwiek innym. Przykryj drugą kromką chleba. Umocz z obu stron w jajku i mleku. Smaż na suchej patelni, na złoty kolor. Serwuj ze standardowym majonezem, surówką lub tak jak Holley Grainger, z fasolką szparagową na ciepło, z chilli.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>