Zainspirowany Dijon Croque Monsieur z MyRecipes i zamieszczonym tam filmikiem. Niby zwykły francuski sandwich podgrzany na suchej patelni, ale całkiem dobry. Znacznie bardziej miękki i wilgotny niż klasyczny tost. Zapewne za sprawą mlecznego chleba i otoczeniu w jajku.
Do wypróbowania w przyszłości: Croque Madame, czyli wersja z jajkiem sadzonym.
- 2 kromki chleba mlecznego, własnej produkcji
- 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 1/2 łyżeczki majonezu
- 3 plasterki szynki
- 2 plasterki sera żółtego
- świeżo mielony pieprz
- jajko + mleko, rozbełtane
Połącz musztardę z majonezem. Rozsmaruj na kromce chleba. Nałóż szynkę i ser. Przypraw pieprzem lub czymkolwiek innym. Przykryj drugą kromką chleba. Umocz z obu stron w jajku i mleku. Smaż na suchej patelni, na złoty kolor. Serwuj ze standardowym majonezem, surówką lub tak jak Holley Grainger, z fasolką szparagową na ciepło, z chilli.
[…] Jasny, bardzo miękki, mleczno-maślany, trochę przypominający bułkę lub chałkę. Pyszny. Zrobiłam z niego m.in. Croque Monsieur. […]