Szybkie bułeczki z otrębami i siemieniem

Śniadaniowe, błyskawiczne w przygotowaniu bułeczki, które świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej, otrębów i siemienia lnianego pełne są błonnika i składników mineralnych.

Przepis przygotowałam na potrzeby książki „Dieta dla serca”.

Szybkie bułeczki z otrębami i siemieniem lnianym

Bułeczki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki margaryny Optima Cardio
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki pestek dyni

Dodatki do wyboru:

  • masło, margaryna lub twarożek, suszone owoce, ulubione orzechy, niskosłodzona domowa konfitura itp.

Połącz mąkę z otrębami, proszkiem do pieczenia i siemieniem lnianym. Wmieszaj zimną margarynę. Rozetrzyj ją palcami razem z suchymi składnikami. Dodaj maślankę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego okrągły placek, który następnie pokrój nożem na 8 trójkątów. Przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tak by trójkąty nie stykały się ze sobą.

Wierzch i boki każdej bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, najlepiej za pomocą pędzla cukierniczego. Posyp pestkami dyni. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Podawaj bułeczki na ciepło lub na zimno.

Szybkie bułeczki z otrębami i siemieniem lnianym

4 komentarzy

  1. Bardzo fajny przepis.Mam pytanie czy siemnie lniane ma byc całe w ziarenkach czy mielone, mam w domu jeszcze make gryczaną czy mogłabym ją połączyć z mąką zwykła ? czy nie kombinować i zrobic tak jak Pani podała w przepisie?
    dziękuje i pozdrawiam 🙂
    Bożena

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*