Śniadaniowe, błyskawiczne w przygotowaniu bułeczki, które świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej, otrębów i siemienia lnianego pełne są błonnika i składników mineralnych.
Przepis przygotowałam na potrzeby książki „Dieta dla serca”.
Bułeczki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki margaryny Optima Cardio
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 3 łyżki pestek dyni
Dodatki do wyboru:
- masło, margaryna lub twarożek, suszone owoce, ulubione orzechy, niskosłodzona domowa konfitura itp.
Połącz mąkę z otrębami, proszkiem do pieczenia i siemieniem lnianym. Wmieszaj zimną margarynę. Rozetrzyj ją palcami razem z suchymi składnikami. Dodaj maślankę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego okrągły placek, który następnie pokrój nożem na 8 trójkątów. Przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tak by trójkąty nie stykały się ze sobą.
Wierzch i boki każdej bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, najlepiej za pomocą pędzla cukierniczego. Posyp pestkami dyni. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Podawaj bułeczki na ciepło lub na zimno.
łał! jakie śliczne! Muszą smakować wyśmienicie!
Bardzo fajny przepis.Mam pytanie czy siemnie lniane ma byc całe w ziarenkach czy mielone, mam w domu jeszcze make gryczaną czy mogłabym ją połączyć z mąką zwykła ? czy nie kombinować i zrobic tak jak Pani podała w przepisie?
dziękuje i pozdrawiam 🙂
Bożena
Ja użyłam całe siemię, bo takie wolę, ale mielone też będzie ok. Proszę kombinować z mąkami. Na pewno będzie dobrze 🙂
Dziękuje Pani Kasiu
Pozdrawiam 🙂
Bożena