Czekoladowe ciasto ze śliwkami i budyniem

Śliwki królują na straganach już od dłuższego czasu, ale mnie dopiero teraz zebrało się aby coś z nich upiec. Ale lepiej późno niż wcale. Poniżej proste, mało „wymyślate” ciasto, ale bardzo smaczne i nie za słodkie. Trochę podobne do mojego ubiegłorocznego crumble ze śliwkami.

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 kg śliwek
  • kasza manna do wysypania dna
  • 1 tabliczka czekolady
  • cynamon
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe

Połącz mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Wgnieć palcami pasło. Dodaj żółtka i jajko. Zagnieć ciasto. Połowę wyłóż na dno formy. Wstaw do lodówki (to w formie i to w kawałku) na ok 15 minut. W tym czasie usuń pestki ze śliwek przekrawając je przy okazji na pół. Następnie wyłóż owoce na ciasto umieszczone w foremce – wysypane wcześniej kaszą manną i połową pokrojonej czekolady. Oprósz śliwki cynamonem.
Budynie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, w 3 szklankach mleka. Wylej gorący budyń na śliwki. Przykryj pozostałym ciastem, rozkruszonym w rękach. Posyp wierzch resztą czekolady.
Piecz w 180°C ok. 1 h, najlepiej pod przykryciem, by wierzch się nie spalił.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*