Ciasto jogurtowe z aronią z nalewki Mamy

Bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe, które powstało na bazie równie udanego ciasta jogurtowego ze śliwkami. Tym razem dodałam również nutę ajerkoniaku (prawie jak w muffinkach z Advocaatem) i aronię z nalewki Mamy lub jej domową konfiturę jagodową. Przetestowałam przy okazji nowe, kolorowe foremki do pieczenia, stąd mam kilka rozmiarów ciacha.

Ciasto jogurtowe z aronią z nalewki Mamy

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru Demerara
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka aromatu ajerkoniakowego w proszku
  • 1 szklanka jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
  • 1 szklanka oleju
  • 3 jajka
  • aronia z nalewki lub konfitura jagodowa

Połącz wszystkie suche składniki w większej misce (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, aromat w proszku). W mniejszej misce wymieszaj jogurt z olejem oraz jajkami. Przelej do naczynia z suchymi produktami. Zamieszaj tylko do połączenia składników.

Wylej ciasto do dowolnej blaszki lub foremek. Posyp aronią z nalewki albo rozsmaruj po wierzchu konfiturę jagodową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piecz do tzw. suchego patyczka (20-40 minut w zależności od wielkości formy).

Ciasto jogurtowe z aronią z nalewki Mamy

Ciasto jogurtowe z aronią z nalewki Mamy

Ciasto jogurtowe z aronią z nalewki Mamy

Ciasto jogurtowe z aronią z nalewki Mamy

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*