Zapiekana jaglanka z truskawkami i owocami goji

Zapiekana kasza jaglana w wersji na słodko. To już ostatni przepis z książki „Dieta dla serca”. Oczywiście truskawki można zastąpić dowolnymi innymi owocami, owocami suszonymi (np. morelami) lub konfiturą.

Polecam też zapiekaną jaglankę z jagodami i budyniem.

Zapiekana-jaglanka-z-truskawkami-i-owocami-goji

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 0.5%
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki margaryny Optima Cardio
  • 1 łyżka owoców goji
  • 8 truskawek

Podpraż kaszę jaglaną w garnku o grubym dnie i nieprzywieralnej powłoce do uzyskania orzechowego aromatu. Zalej 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodaj miód i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Ostaw na kolejne 15 minut by kasza wchłonęła resztę płynu. Następnie wmieszaj margarynę Optima Cardio.

Umieść kaszę w dwóch małych naczyniach żaroodpornych. Dodaj owoce goji i truskawki pokrojone na niewielkie kawałki. Zalej pozostałym mlekiem. Całość zapiekaj pod przykryciem (np. z folii aluminiowej), ok. 20-30 minut w temperaturze 180°C.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>