Zupa ziemniaczana z marchewką, kalafiorem i szpinakiem

Poniższy przepis to idealny dowód na to, że zupę z torebki można zastosować do stworzenia własnej, o fajnym bukiecie smakowym i konsystencji. Ja pobawiłam się zupą, która pierwszy raz trafiła w moje ręce – ziemniaczaną Winiary. Dodałam do niej tylko mięso i warzywa. I wyszło super. Polecam szczególnie, które mają problem z samodzielnym doprawianiem.

Zupa ziemniaczana z marchewką, kalafiorem i szpinakiem

  • 2 duże podudzia z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki (typ A, odmiana Liliana)
  • 1/3 kalafiora
  • 1 torebka Zupy ziemniaczanej Winiary
  • 2-3 brykieciki szpinak mrożonego w liściach

Podudzia z kurczaka zalej wodą w dużym garnku. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj mięso na małym ogniu ok. 1.5 godziny. Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa – marchewkę w talarki, ziemniaki w kostkę, a kalafior na małe różyczki. Gotuj ok. 10 minut.*

Zupę z torebki Winiary rozpuść w ok. 500 ml wody. Dodaj do warzyw. Następnie dorzuć brykieciki szpinaku. Gotuj wszystko razem ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

*Ja po tym czasie zestawiłam zupę z ognia i po przestudzeniu wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień ściągnęłam z powierzchni zupy tłuszcz i działałam dalej.

Zupa ziemniaczana z marchewką, kalafiorem i szpinakiem

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*